Cu bastonul prin București. Redescoperiţi zonele istorice ale Capitalei

Cu bastonul prin București

Cu bastonul prin București. De câțiva ani, în București putem beneficia de un tip de divertisment oarecum inedit pentru orașul nostru – plimbările pietonale. Organizate de ONG-uri interesate de revalorizarea patrimoniului istoric bucureștean și de zona de cultură locală, aceste tururi familiarizează locuitorii orașului cu istoria trăită a locurilor.

Weekendul acesta, Asociația ARCEN ne-a invitat la o plimbare prin Cotroceni, ultima plimbare din cadrul ediției a 10-a a proiectului „Cu bastonul prin București”. Aceste trasee pietonale reprezintă mai mult decât o simplă plimbare prin spațiu – rolul lor este de a recrea epoci și mentalități, de a rememora poveștile zonei, moravurile unor alte epoci istorice. Tururile de acest tip sunt adevărate lecții practice de istorie – un ghid priceput relevă participantului detalii arhitecturale, istorice, de moravuri, culturale, dar condimentate cu toate poveștile despre moravurile bucureștilor pe care comunitatea locală a reușit să le rețină iar o minte curioasă să le descopere.

Cu bastonul prin București

În ultimii ani s-au organizat numeroase asemenea tururi –poate cele mai „exotice” dintre ele fiind cele care explorează centura de vechi forturi din jurul Bucureștiului, sau cele care explorează Delta Văcărești. Cert este că, într-o epocă a drumurilor dintr-o direcție în alta, ne ajută să ne reamintim scopul plimbării – o aventură a descoperirii în ritm de mers pedestru.

În perioada interbelică, în București exista o tradiție a plimbărilor la șosea; nu spunem că această tradiție a „renăscut” o dată cu organizarea acestor tururi, dar un lucru este clar – aceste plimbări ne ajută să ne cunoaștem mai bine orașul și unii pe alții.

ARCEN – ARCEN – ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU CULTURĂ, EDUCAȚIE ȘI NORMALITATE se recomandă ca fiind un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate, având ca direcții de dialog și acțiune  valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.