BREXIT: Un milion de europeni, inclusiv români, au primit drept de rezidenţă în Marea Britanie

brexit

Aproximativ un milion de europeni au primit drept de rezidenţă în Marea Britanie şi după ieşirea acesteia din Uniune. Printre ei se află şi mulţi români. Această măsură face parte din pregătirile pentru Brexit.

Ministerul de Interne de la Londra a anunţat că 951.700 de cetăţeni din state membre UE şi din Spaţiul Economic European au primit până la 31 iulie statut de rezidenţă în Marea Britanie, potrivit mediafax.

Ministerul britanic de Interne a transmis că nivelul de un milion a fost atins în august. Cele mai multe solicitări au fost depuse de imigranţi polonezi (179.800). Pe locul următor sunt românii (141.200 de cereri) şi italienii (121.600).

Drept de rezidenţă în Marea Britanie

Autorităţile transmit imigranţilor din ţările UE că pot depune cereri pentru rezidenţă până pe 31 decembrie 2020 în situaţia în care Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană fără acord Brexit şi până pe 30 iunie 2021 dacă Acordul Brexit va fi ratificat.

Citeşte şi: Parlamentul britanic amână BREXIT. Opoziţia laburistă cere un nou referendum

De asemenea, statutul de rezidenţi poate fi obţinut de imigranţii din ţări UE care au locuit legal în Marea Britanie cel puţin cinci ani până pe 30 decembrie 2020.

Ce este Brexit-ul

Brexit-ul este noţiunea folosită pentru a descrie ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Marea Britanie a aderat la UE la 1 ianuarie 1973 şi este, în prezent, a doua economie şi a treia cea mai populată ţară dintre statele member, potrivit digi 24.

Citeşte şi: Un Brexit fără acord va afecta grav transporturile rutiere, avertizează patronatele din România

Marea Britanie a organizat la 23 iunie 2016 un referendum prin care cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor să rămână Uniunea Europeană. 51,9% au votat pentru ieşirea din UE, 48,1% au votat să rămână. Prezenţa la vot a fost de aproape 72%.

Marea Britanie a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 18 miliarde de euro în 2015. A primit înapoi 7,5 miliarde de euro sub formă de fonduri europene. Conform acestor date, Marea Britanie este pe locul trei, după Germania şi Franţa, în topul ţărilor cu cele mai mari contribuţii la bugetul UE.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.