vineri, noiembrie 8, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăFinanțări și fonduri europeneFinanțări europene pentru dotarea ambulatoriilor

Finanțări europene pentru dotarea ambulatoriilor

-

Până la 30 august 2024 unitățile sanitare publice care desfășoară activități medicale de tip ambulatoriu din toată țara, exceptând regiunea București-Ilfov, pot obține finanțări pentru modernizarea dotărilor proprii și ale laboratoarelor de analize medicale și de imagistică din fonduri europene în cadrul apelului competitiv de proiecte  Dotarea infrastructurii publice a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice, lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru  Programul Sănătate (AMPS).

Alocarea este 21,2 milioane de Euro din care 6 milioane Euro pentru microregiunea  ITI Valea Jiului.  Contribuție proprie pentru solicitant  trebuie să fie  de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Proiectul trebuie implementat până la 31 decembrie 2026. Se pot finanța din proiect cheltuielile eligibile directe: mijloace fixe și echipamente medicale, sisteme și echipamente IT, serviciile necesare pentru punerea în funcțiune a acestora dar și cheltuieli eligibile indirecte: pentru elaborarea cererii de finanțare, pentru plata echipei de proiect, cheltuieli de informare și publicitate, dar numai  în valoare de maxim 5% din valoarea cheltuielilor directe.

Unitatea sanitară publică de tip ambulatoriu care dorește să fie finanțată trebuie să fi desfășurat în anul 2023 activități de  ambulatoriu cu o normă de minim 7 ore/zi și să  fi asigurat servicii medicale unui număr mare de pacienți, inclusiv din mediul rural, cu un număr suficient de mare de medici cu contract CNAS.

De asemenea, trebuie să dețină un sistem IT centralizat care să permite transferul de date medicale la standardul de interoperabilitate HL7 sau similar și să dețină un sistem informatic care permite programarea consultului și furnizarea de informații privind serviciile medicale (de ex. rezultatele investigațiilor medicale). Reprezintă un avantaj situația în care s-a demarat deja procedura de achiziție publică pentru dotările solicitate și  dacă  s-a realizat  o cercetare de piață în privința prețurilor dotărilor.

Pentru a aplica este necesară completarea de către solicitant a formularului cererii de finanțare, împreună cu anexele obligatorii și cu documentele suport,  exclusiv prin sistemul informatic MySMIS2021. AMPS va evalua proiectul în cadrul etapelor de conformitate administrativă, evaluare și selecție. Dacă proiectul obține un punctaj mai mare sau egal cu 85 de puncte se primește imediat decizia de demarare a etapei de contractare (mecanismul de prag de excelență).

După semnarea Acordului de finantare nerambursabilă și emiterea deciziei de finanțare, pentru demararea activității se poate solicita pre-finanțare de maximum 10% din valoarea eligibilă a contractului de finanțare. Activitățile proiectului se vor desfășura pe baza unui Plan de monitorizare cu indicatorii de etapă stabiliți pentru perioada de implementare, pe baza cărora se monitorizează și se evaluează progresul implementării proiectului. Finanțarea cheltuielilor necesare se face pe baza cererilor de plată/ rambursare transmise către AM prin MySMIS2021, în conformitate cu un grafic agreat.

Unitatea sanitară publică de tip ambulatoriu care a obținut finanțarea trebuie să asigure sustenabilitatea operațională și financiară a proiectului, pentru o perioadă de cel puțin 5 ani și să continue furnizarea serviciilor după finalizarea sprijinului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Comisie de anchetă în Parlament pentru cazul Nordis: Laura Vicol trebuie să dea explicaţii!

0
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, anunță faptul că s-au strâns toate documentele, iar PNL va iniția formarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru cazul Nordis. CITEŞTE ŞI: Iohannis a plecat din nou cu avionul privat: A decolat din Sibiu ca...