Vladimir Tismăneanu, amendat cu 5.000 de lei pentru postarea cu „ciorile din Țăndărei”

sursa: Vladimir Tismăneanu, Facebook
sursa: Vladimir Tismăneanu, Facebook

Politologul Vladimir Tismăneanu a fost amendat cu 5.000 de lei de Colegiul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD) pentru postarea cu „ciorile din Țăndărei”, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi.

„Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate„, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare„, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000. Colegiul director a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale dl. Vladimir Tismăneanu în cuantum de 5.000 de lei potrivit O.G. 137/2000. La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare). Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți (8 voturi)”, a transmis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Pe 11 aprilie, profesorul Tismăneanu a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a preluat o imagine cu niște ciori pe un gard pe care era inserată mențiunea „Aeroportul Țăndărei/Toate zborurile sunt anulate” și cu comentariul politologului „Super tare, mulțumesc Denisa Comănescu”.

Ulterior, postarea a fost ștearsă, iar politolgul și-a cerut scuze.

„După ce am petrecut ore reflectând, aș dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit și cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri. Deși nu m-am gândit profund la implicațiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama că am șters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări și să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăța din asta. Știu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun și asta e dreptul lor. Știu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o”, a spus Vladimir Tismăneanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here