Venituri suspecte în averea candidatului PSD la Primăria Sectorului 4! Daniel Băluță, „struțul de la 4”

Daniel Băluță vrea un București modern nu în vorbe ci în fapte

Au trecut aproape  trei luni de când cetățeanul.net i-a solicitat lui Daniel Băluță, primarul interimar al Sectorului 4 după demisia lui Piedone, dar și candidat al PSD la Primăria Sectorului 4, să dea explicații publice pentru 400.000 de lei apăruți „de nicăieri” în declarațiile sale de avere. În loc să dea dovadă de transparență în fața alegătorilor săi, Băluță adoptă politica struțului, sperând, poate, că până și presa va uita de neregulile din declarațiile sale din avere!

Cetățeanul.net cere public instituțiilor abilitate, inclusiv Agenției naționale de Integritate și Oficiului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, să verifice dacă întreaga avere a acestuia este din surse licite!

Daniel Băluță trebuie să înceteze să mai fie „struțul de la 4” și să explice public atât cele de mai sus, cât și problema terenurilor care „dispar” fără explicații legale, în doar trei luni, sau a autoturismelor vândute dubios, la prețuri diferite (tot de la o declarație la alta), cumpărătorul fiind … Franța, sau „un garaj din Franța”. Revenim asupra gravelor probleme din declarațiile privind averea lui Daniel Băluță.

Daniel Băluță
Primarul interimar Daniel Băluță are mari probleme în declarațiile de avere

100.000 de euro „de nicăieri” în declaraţia primarului Daniel Băluță

Daniel Băluță
În 2008, Daniel Băluță nu avea nici case, nici terenuri nu acordase împrumuturi nimănui și avea un venit, împreună cu soția de 19.400 de lei (1617 lei/lună)

În declarațiile de avere depuse pe în 2012 (pe 24 aprilie și 9 iulie), respectiv pe 09.07.2012, stomatologul Daniel Băluță menționează că și-ar fi împrumutat propria firmă, BD Medical 2002, cu 400.000 de lei (circa 100.000 de euro). El era acționar în BD Medical 2002 (pe care avea înscris un cabinet stomatologic) alături de mama sa, Florica Băluță, consilier local, tot la Sectorul 4 până în 2012.
Ulterior, Daniel Băluță precizează că firma i-ar fi restituit o mare parte parte din suma împrumutată (360.000 de lei), astfel – 150.000 lei (în declarația de avere 2013) și 210.000 lei (în declarația de avere 2014). Toate bune și frumoase, s-ar putea spune, care este problema dacă a avut omul 400.000 de lei pe care i-a împrumutat firmei și și i-a luat după aceea înapoi? Unde este ilegalitatea?

Reporterii Cetățeanul.net au descoperit o declarație de avere pe care Daniel Băluță a depus-o în 2008, pe când era doar un asistent universitar la Facultatea de Stomatologie. În declarația de avere depusă atunci, în 2008, Daniel Băluță declară că nu deține, el și familia, în afară de un autoturism din 2003, niciun fel de bunuri (casă, teren, bijuterii, depozite bancare), iar sursele de venit erau doar cele ale sale și ale soției – 19400 lei/an (1617 lei/lună/familie).

Daniel Băluță
Deși sursele familiei au rămas aceleași (salarii la facultate, respectiv la cabinetul medical) și soții Băluță au câștigat în 2011, doar 37.000 de lei, primarul interimar „a inventat” 400.000 de lei pe care „i-a împrumutat” propriei firme

Ce are de spus serviciul Antifraudă?

Cum a reușit Daniel Băluță să împrumute propriei firme 400.000 de lei este un „mister” pe care numai inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) îl pot descifra și, mai departe, procurorii, dacă va fi cazul. Tot ei va trebui să verifice și de unde a putut firma să-i returneze 310.000 de lei! Potrivit datelor financiare ale firmei BD Medical 2002, prezentate pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor, firma nu avea posibilitatea să ramburseze sumele de 210.000 lei, respectiv 150.000 lei, deoarece nu a înregistrat profit, nici pe departe, în cuantumul necesar.
Dacă nu scoate din vreun joben magic un câștig miraculos, nu văd cum poate domnul Băluță să își justifice, legal, averea!”, ne-a declarat, sub rezerva anonimatului, un specialist ANAF.

Trebuie menționat că un apropiat al primarului ne-a atras atenția că părinții acestuia au strâns o avere frumușică și că și-ar fi putut împrumuta fiul cu suma de 400.000m de lei, ne-a spus specialistul ANAF, după ce a consultat și declarațiile de avere depuse de Florica Băluță (mama primarului, director de școală și fost consilier local). „Dacă îl împrumutau părinții, suma trebuia trecută în declarația de avere a mamei ca împrumut acordat fiului, iar fiul trebuia să menționeze că a primit banii drept împrumut, nu că au fost venituri proprii”, a precizat specialistul.

Terenuri „evaporate” și autoturisme vândute la prețuri „variabile”

Mărturisesc că, în mai mult de 20 de ani de presă, nu mi-a fost dat să văd declarații de avere mai alandala (că sunt ilegale, trebuie să constate ANI sau alte organe ale statului) decât ale primarului Sectorului 4, candidat al PSD la primăria de sector.

Daniel Băluță
În declarația de avere din 24 aprilie 2012 (sus),, Daniel Băluță spune că a vândut două mașini cu 20.000, respectiv 25000 de euro, cumpărătorul fiind … Franța. Pe 9 iulie 2012 (jos), Băluță declară că a vândut autoturismele cu 17.000 de euro fiecare!?!

Iată care sunt acestea:

  1. Pe 24 aprilie 2012, când a depus declarație de avere în calitate de candidat la funcția de consilier local, Daniel Băluță a declarat moștenirea unui teren de 500 m.p. în Câmpina. Trei luni mai târziu, după alegeri (pe 9 iulie 2012), când a depus declarația în calitate de consilier local, Băluță a „uitat” de terenul din Câmpina, fără să menționeze ce a făcut cu el (vânzare sau donație).
  2. Același Daniel Băluță a înstrăinat, în august și noiembrie 2011, două autoturisme. Legea obligă ca, la consemnarea vânzării unui bun în declarația de avere, să fie trecut, explicit, cumpărătorul. Ei bine, în declarația de avere din 24 aprilie 2012, Băluță spune că ar vândut autoturismele, unul cu 20.000 de euro, celălalt cu 25.000 de euro, cumpărătorul fiind … Franța! (oare președintele Francois Hollande o ști?). După mai puțin de trei luni, actualul primar interimar de la Sectorul 4 s-a „răzgândit” – el ar fi vândut mașinile cu câte 17.000 de euro fiecare, iar cumpărătorul este un … garaj auto din Franța! Jenant, domnule primar! Chiar vreți să credem că este un singur garaj auto acolo? Dar și asta o vor lămuri inspectorii ANI!

Tot specialiștii în integritate va mai trebui să lămurească și adevărul în problema bijuteriilor moștenite de familia lui Daniel Băluță. În toate declarațiile de avere de după 2012, primarul interimar declară că deține bijuterii, „moștenire de familie”, în valoare de 10.000 – 15.000 de euro. În declarația depusă în 2008 nu este, însă, nici urmă de acestea.

„Struțul de la 4”, ascuns după biroul… de presă

Deși a primit întrebările, încă din 4 ianuarie, Daniel Băluță nu ne-a răspuns nici până astăzi
Deși a primit întrebările, încă din 4 ianuarie, Daniel Băluță nu ne-a răspuns nici până astăzi

Cetățeanul.net i-a adresat primarului interimar al Sectorului 4 mai multe întrebări punctuale, despre toate problemele de mai sus. Miercuri, 6 ianuarie, Primăria Sectorului 4 ne-a răspuns, „șmecherește”: „Referitor la solicitarea dumneavoastră, transmisă Serviciului Imagine, Mass –Media, luni, 4 ianuarie a.c., suntem în măsură să vă comunicăm că declarația de avere a Primarului Daniel Băluță vă stă la dispoziție pe site-ul instituției”. Deși am insistat pentru ca Daniel Băluță să dea dovadă de transparență a funcției sale publice, acesta a rămas surd la demersurile noastre de informare corectă a opiniei publice! Dacă totuși ne va răspunde, Cetățeanul.net va publica punctul său de vedere!

Cetățeanul.net vaz continua să-i amintească lui Daniel Băluță despre explicațiile publice pe care trebuie să le dea, până când vom avea un răspuns public, fie el și din partea autorităților de supraveghere și control.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.