UMB amenință că oprește lucrul pe toate șantierele: „Sunt în pericol 7 proiecte care împreună depăşesc 140 de kilometri”

sursa: Pro Infrastructura

Asociaţia Pro Infrastructură anunţă că UMB, unul dintre cei mai mari constructor de drumuri din România, va opri lucrările la toate tronsoanele de autostradă la care lucrează, deoarece statul nu ajustează preţurile din contracte, în condiţiile scumpirii materialelor de construcţii.

„UMB opreşte lucrul pe toate şantierele! Unul dintre cei mai importanţi antreprenori generali de pe proiectele majore de infrastructură rutieră a luat o decizie fără precedent: începând de luni, 11 iulie 2022, nu îşi va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajaţii UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele. Sunt în pericol 7 proiecte care împreună depăşesc 140 de kilometri, adică mai bine de O TREIME (aproape 36%) din totalul de 391 kilometri de autostradă şi drum expres veritabil pe care România are în prezent contracte de execuţie semnate”, a transmis Pro Infrastructură, pe pagina sa de Facebook. 
 
Excepţie face doar DEx12 Centura Slatina, acolo unde cei de la UMB sunt foarte aproape de final şi au confirmat că vor continua astfel încât să dea drumul la trafic în jurul datei de 28 iulie.
 
„Cei de la UMB joacă tare şi intră într-un soi de grevă, asumându-şi nişte riscuri contractuale semnificative: penalităţi de întârziere sau, în caz extrem, pierderea garanţiei de bună execuţie. Situaţia este FOARTE gravă. Ar fi un dezastru dacă lucrurile ar degenera şi s-ar ajunge la încetarea de comun acord sau rezilierea unui singur contract, darămite a tuturor, adică a 36% din totalul kilometrilor de autostradă şi drum expres aflaţi în execuţie!”, spun cei de la Pro Infrastructură. 

Reprezentanţii CNAIR spun că au făcut propuneri către Guvernul României pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare.  

„UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permament măsuri pentru a sprijini toţi constructorii care au contracte în derulare. În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluţii privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creşterea preţurilor la materialele de construcţie. CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare. După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătaţire”, a transmis, printr-un comunicat de presă, CNAIR. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.