Creștinii din România care celebrează sărbătoarea Nașterii Domnului în fiecare an pe 25 decembrie au mai multe tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment. După câteva zile în care în toate gospodăriile s-au pregătit mâncăruri și s-a făcut curat, sărbătoarea începe din Ajun, de pe 24 decembrie, când se primesc colindătorii.
La țară încă mai sunt locuri în care aceștia sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice pentru această perioadă.
Tradiția spune că în ajunul Crăciunului nu se dă gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri. Fetele nemăritate își pot vedea ursiții în vis, dacă pun noaptea la fereastră bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului.
Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat. Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului. În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
În această zi se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.
Se spune că la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, care aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare. Se consideră că e bine să mâncăm pește la micul dejun, pentru a fi sprinteni în perioada ce urmează.
Cetățeanul TV