Târgu Mureș. Medicii au reușit să-i replanteze brațul unui bărbat de 61 de ani

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au realizat o intervenţie de replantare de braţ, unui bărbat de 61 de ani, în urma unui accident prin cădere de la alt nivel, soldat cu ampuţie de braţ drept treimea medie.

Echipa multidisciplinară a fost formată din Dr. Marius Vâlceleanu, medic primar ortoped, Dr. Radu Bălău, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară, Dr. Georgeta Cif, medic specialist chirurgie plastică, Dr. Bucur Codrin şi Dr. Bianca Grigorescu, medici primari ATI, şi medici rezidenţi din specialităţile chirurgie plastică şi chirurgie cardiovasculară, coordonată de Dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. Operația avut loc în cursul zilei de duminică, 7 aprilie 2019, și a consta în replantare de braţ unui bărbat de 61 de ani, în urma unui accident prin cădere de la alt nivel, soldat cu ampuţie de braţ drept treimea medie.

Pacientul a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş cu elicopterul SMURD din judeţul Alba, membrul fiind corect conservat.

S-au efectuat investigaţii multidisciplinare pentru a se lua corect decizia de replantare sau nu a braţului amputat. S-a întrunit de urgenţă un consiliu medical cu toate specialităţile medicale implicate în rezolvarea cazului şi s-a luat decizia de replantare a braţului la aproximativ 2 ore după prezentarea in cadrul UPU SMURD.

Intervenţia a durat 6 ore şi a fost încheiată cu succes, cu revascularizarea membrului. În acest moment, pacientul este monitorizat şi supravegheat postoperator în cadrul Secţiei Clinice ATI, este stabil hemodinamic şi respirator. De asemenea, va fi supravegheat în continuare de către o echipă complexă de medici pentru monitorizarea evoluţiei”, se arată într-un ncomunicat de presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Prima intervenție de acest gen, realizată la un tânăr de 22 de ani

De altfel, acestă intervenţie de replantare de braţ este ce-a de-a doua realizată de către o echipă complexă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată tot de Dr. Dorin Dorobanțu, prima fiind realizată acum 3 ani unui tânăr de 22 de ani.

Tot în cursul zilei de ieri, aceeaşi echipă de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă au efectuat o grefă liberă de falangă distală deget cinci unei minore de 10 ani, ce prezenta o amputaţie traumatică prin muşcătură de cal la acest nivel.

În acest moment, pacienta este internată în Secţia Clinică Pediatrie şi nu pune probleme de evoluţie pe starea generală, iar evoluţia locală se urmărește în timp.

Această intervenţie s-a efectuat având în vedere că la nivelul respectiv nu poate fi tentată o intervenţie de replantare, iar grefa liberă de deget este o intervenţie utilizată în chirurgia plastică pentru acest tip de leziune”, se mai arată în comunicat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here