Fostul șef al SRI, George Maior, a fost audiat în dosarul extrădării lui Nicolae Popa: „Nu am primit de la nimeni, niciodată, un ban”

George Maior, ambasadorul României în SUA, va fi schimbat
George Maior, ambasadorul României în SUA, va fi schimbat

Fostul director al SRI, George Maior, a fost audiat ca martor, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în dosarul extrădării lui Nicolae Popa din Indonezia.

Procurorii SIIJ spun că în avionul care l-a adus în ţară pe Nicolae Popa, fostul director al FNI, s-au aflat şi doi ofiţeri ai SRI.La ieșirea de la audieri, ambasadorul României la Washington, George Maior, a declarat că extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia s-a realizat „în contextul clar, legal, definit de legislaţia românească”, susţinând că el nu a sesizat aspecte care să facă obiectul vreunei infracţiuni din partea unor persoane implicate în acea operaţiune.

„A fost o discuţie foarte bună cu doamna procuror. Cred că am acoperit în calitate de martor tot contextul în care SRI s-a implicat pe bună dreptate în această operaţiune de succes, alături de alte state. Tot în calitate de martor, am precizat că nu am sesizat aspecte care să facă cumva obiectul vreunei infracţiuni din partea unor persoane care au fost implicate concret. Deci, a fost o audiere lămuritoare şi foarte bună. Eu nu pot să comentez ce spune Sebastian Ghiţă, eu precizez lucruri pe care le ştiu în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii şi, în acest context, SRI a fost extraordinar de eficient şi competent”, a spus Maior, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a discutat la acel moment cu Laura Codruţa Kovesi despre extrădarea lui Popa, inclusiv în cadru neoficial, Maior a declarat: „Extrădarea s-a realizat în contextul clar, legal, definit de legislaţia românească şi rolul Ministerului Public este clar definit în acea legislaţie. Operaţiunea s-a realizat în contextul unui task force interinstituţional, lucru care sper să se realizeze şi în prezent. Comunicare pur instituţională.Toate explicaţiile necesare au fost date în contextul acestei audieri şi se precizează exact cum s-a implicat SRI pentru realizarea acestei operaţiuni de succes”.

În acest dosar, Laura Codruţa Kovesi este acuzată de abuz în serviciu

Maior a mai fost întrebat de jurnalişti dacă era o politică participarea SRI la operaţiuni de extrădare.

„O politică naţională, bună spun eu, ca orice cetăţean român care suferise o condamnare, şi domnul Popa suferise o condamnare, şi mai ales pe ce situaţie, care a traumatizat 300.000 de cetăţeni români, să vină în ţară. Politică afirmată inclusiv de fostul preşedinte al României şi, sper eu, o politică ce va rămâne în vigoare şi actualmente”, a răspuns fostul director al SRI, potrivit Agerpres.

Întrebat de existenţa unui dosar la DNA care s-ar referi la o sumă de bani pe care el ar fi primit-o de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, Maior a spus: „Aceasta este o prostie. Nu este niciun dosar. Nu am primit de la nimeni, niciodată, un ban”.

Fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Ancheta a fost deschisă în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ arătau că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here