Sorina Pintea, despre sistemul de coplată: „Pacientul va putea să aleagă între stat și privat”

Sorina Pintea

Dezbaterile pe tema proiectului de ordonanță, care prevede acordarea dreptului furnizorilor privaţi de servicii medicale de a încasa bani de la pacienţi pentru diferenţa dintre costul real şi sumele decontate de CNAS, continuă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că această ordonanță are caracter de urgență și că pacientul va putea să aleagă între stat și privat.
„Până la urmă, trebuie să scoatem şi privatul din zona gri, pentru că în anumite situaţii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face faţă. Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat”, a declarat Sorina Pintea la o dezbatere care a avut loc vineri la ministerul Sănătății.

Pintea a mai spus că tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical, adăugând că, din fondul total,
6,71% sunt banii utilizaţi de firmele private: „Discutăm despre o sumă foarte mică. Această chestiune poate crea un sistem concurenţial benefic pentru pacient între stat şi privat”.

„Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu”

La rândul său, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, Cristian Hotoboc, a spus că unităţile medicale private nu vor lua bani de la pacienţi pentru pachetele medicale de bază: „O să fie un pachet de bază şi la analize, şi la radiologie, pe care nu va încasa nimeni nimic în privat – furnizor privat. Asta o să scriem în contractul cadru, pentru că noi acum modificăm legea 95 ca să putem să modificăm Contractul cadru. Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigaţii de înaltă performanţă – RMN, CT la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema şi doar a unei părţi din acea investigaţie”.

Proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății urmărește o abordare legislativă unitară, care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privaţi aflaţi în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu plata de către asigurat numai a diferenţei dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea şi acordul în prealabil al acestuia.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.