Situație absurdă la Galați. Unitatea ATI mobilă, trimisă de Ministerul Sănătății, este nefuncțională din cauza lipsei de personal

sursa: ISU Galati

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă trimisă de la București la Galați de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu poate fi folosită din cauza lipsei de personal. Pentru funcționarea secției este nevoie de 30 de cadre medicale, iar reprezentanții Spitalului Județean susțin că au făcut nenumărate adrese la Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică.

Unitatea mobilă are 12 paturi și ar fi trebuit să primească bolnavii de COVID-19, aflați în stare gravă. Ea a ajuns la Galați în urmă cu 10 zile, iar de atunci specialiștii au racordat-o la oxigen, canalizare și gaz. De asemenea, reprezentanții spitalului au căutat containere pentru depozitarea materialelor sanitare consumabile și pentru decontaminarea personalului medical. Asta deoarece în interior nu există spații de depozitare și nici de decontaminare.

„Salut decizia domnului Arafat de a trimite la Spitalul județean Galați o unitate de terapie mobilă. Doar că era bine dacă ministrul ne-ar fi informat măcar cu două, trei săptămâni înainte să pregătim ce era de pregătit, pentru că nu este de ajuns doar această unitate mobilă. A trebuit să facem racordurile de oxigen, să racordăm la apă, canalizare, să mai  aducem cel puțin două containere pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții optime. Noi am racordat-o la apă, are gaz, are butelii de oxigen. Ceea ce a trebuit să facă spitalul și Consiliul Județean, s-a făcut. Noi ne-am îngrijit să rezolvăm aceste chestiuni. Este nevoie însă de personal medical. Din ce ne-au transmis specialiștii de pe Secția de Terapie Intensivă ar fi nevoie de 30 de cadre medicale. De detașat personal medical poată să dispună doar ministrul Sănătății.  Domnule ministru al Sănătății, ar trebui să fie o rezolvare imediată, nu o rezolvare peste câteva luni. Îl rugăm pe domnul ministru când mai vine la Galați să ne ajute cu soluții concrete, nu doar cu sfaturi”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Conducerea spitalului a făcut cereri către Ministerul Sănătății pentru deblocarea situației.

„Avem nevoie de Unitatea mobilă ATI, dar cu sprijinul Ministerului Sănătății. Am cerut sprijin, ne trebuie cadre medicale, am trimis 10 adrese și la Direcția de Sănătate Publică Galați. Astăzi DSP ne-a răspuns că pentru unitatea de transfuzii ne ajută cu o asistentă, iar Spitalul de Copii ne ajută cu trei asistente ATI. Nu este suficient, vă dați seama până la 30 de persoane…. Deja personalul ATI deservește blocul operator, terapia intensivă COVID, terapia intensivă non COVID. Deci deja sunt trei puncte cu același personal”, a anunțat managerul Spitalului Județean Galați, Alina Dobrea.

Până Ministerul Sănătății va rezolva problema personalului medical, autoritățile gălățene au decis să achiziționeze în regim de urgență mai multe ventilatoare mobile care vor fi folosite în secția de Terapie Intensivă a spitalului.

„S-a încheiat procedura de achiziție, cred că în câteva zile vor veni aceste ventilatoare portabile pentru secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean Galați. Noi am alocat bani de la Consiliul Județean să se achiziționeze nouă ventilatoare mobile, astfel vom dubla capacitatea de Terapie Intensivă Covid”, a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

La Spitalul Județean Galați este focar de Covid-19. Potrivit cifrelor oficiale,158 de cadre medicale s-au infectat, din care 60 de cadre au fost declarate vindecate în ultimele zile.

Unitate ATI mobilă la Spitalul Județean Galați. Tătaru: Nu se închide spitalul VIDEO

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.