Românii ar putea călători în SUA fără viză din anul 2024

FOTO: ThePixelman/Pixabay.com
FOTO: ThePixelman/Pixabay.com

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat că România are un plan prin care poate atinge în 2-3 ani ținta de 3% cereri de viză pentru SUA respinse. Acesta este ultimul criterii pe care România îl are de îndeplinit pentru ridicarea vizelor.

Lucian Bode a făcut recent o vizită în Statele Unite, unde a discutat cu șeful Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și despre eliminarea vizelor pentru SUA.

„A făcut România ceva în acești 8 ani de zile, constatând că îndeplinim, în coordonate mari, toate criteriile, mai puțin rata de refuz? Discuțiile pe care le-am avut cu Alejandro Mayorkas și angajamentul domniei sale de sprijini România în a evolua în acest demers au vizat următoarele lucruri: în primul rând, noi trebuie să primim de la partenerii americani o analiză detaliată a motivelor de refuz. Să vedem pentru ce sunt refuzați în general cei aproximativ 10% dintre românii care aplică pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz. Periodic, să facem o statistică.

Eu cred că România are obligația să vină să spună – deși dosarul este gestionat de MAE, sigur, mijloacele sunt în curtea MAI – că în următorii 2, 3 ani de zile își propune să scadă această rată de la 10%, cât este media ultimilor ani, la 3%, cât este obligația. Venim cu o campanie de informare a publicului român care să descurajeze prezentarea unor cereri de viză neconforme. O chestiune care mi s-a părut și mie, și oficialului american în neregulă. Cererile care nu sunt duse până la capăt se contabilizează la procentul de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă. Avem cetățeni cu dublă cetățenie, care aleg să depună cererea în România, chiar dacă au cetățenia Moldovei, Italiei, Spaniei.

Va trebui să venim cu acest plan și să informăm românii, să ne încadrăm în acest procent de de 3% în următorii 2, 3 ani de zile și să putem să avem certitudinea că din 2024 intrăm în această galerie a celor 40 de țări a căror cetățeni nu mai au nevoie de viză pentru a intra în SUA. Acesta este planul, eu o să-l prezint ministrului afacerilor externe”, a declarat Bode, la Digi24.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here