Operații amânate la Spitalul de Urgență Galați. Medic: Reţeaua de oxigen şi-a atins limitele din cauza consumului foarte mare

Spitalul Județean Galați

Probleme cu instalaţia de oxigen la Spitalul Judeţean Galaţi, din cauza consumului mare din secţiile ATI COVID. O parte din operații au început să fie amânate pentru ca oxigenul să ajungă pacienților COVID în stare gravă. Autorităţile au anunţat că se lucrează deja la un proiect de înlocuire a conductei de transport al oxigenului.

„S-a înfiinţat în 2020 compartimentul de terapie intensivă COVID, unde sunt internaţi pacienţii cu forme foarte grave de COVID. În momentul de faţă, având deja spitalizaţi 16 pacienţi, se aşteaptă un pacient care este cu COVID pozitiv, dar care este în blocul operator, fiind o urgenţă. De asemenea, avem înfiinţat compartimentul de COVID de la etajul unu, unde sunt în prezent internaţi 40 de pacienţi din care 24 de pacienţi sunt COVID pozitiv cu flux mare de oxigen şi la acel nivel. Există şi în alte secţii pacienţi care au nevoie de oxigen.(…)Urgenţele au prioritate şi cazurile cronice, în limita timpului şi a programului, şi ele au fost programate”, a declarat medicul neurolog Violeta Şapira, de la Spitalul Judeţean Galați.

Un semnal de alarmă este tras de medicul Paul Ichim, şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Judeţean Galaţi. 

„Există o presiune crâncenă, pe un personal ce n-a crescut numeric, de aproximativ 400 de zile. Paturile de terapie intensiva postoperatorie au devenit insuficiente pentru restul patologiilor. Astăzi s-a mai adăugat încă una, reţeaua de oxigen şi-a atins limitele datorită consumului foarte mare. O recalibrare a ei peste noapte este imposibilă. În atare situaţie, cu risc foarte mare se pot opera doar strict urgenţele, iar cazurile oncologice intră în aşteptare. Nu poţi face intervenţii elaborate, cronofage, fără să ai siguranţa fluxului de oxigen în aparatul de anestezie. (…) Să vă ocrotească Dumnezeu, sa respiraţi bine şi să nu aveţi nevoie de interventii chirurgicale!”, spune chirurgul gălățean.

Pentru asigurarea unui debit crescut de oxigen, Consiliul Judeţean Galaţi a anunţat că se lucrează la un proiect de înlocuire a conductei de transport al oxigenului din staţia de oxigen în saloanele pacienţilor.  „Acum au apărut aparate noi de intubare care consumă mai mult oxigen. De aceea, este nevoie să fie modificată instalaţia de aducţie oxigen. Există capacitate de oxigen, doar că acele conducte au fost gândite de proiectant pentru aparatura veche. De exemplu, apartura anterioară asigura 6-15 litri de oxigen pentru fiecare pacient, în timp ce aparatele noi asigură 30-60 litri oxigen pentru fiecare pacient. Oxigen avem, dar ne trebuie conducta care să aducă oxigenul. Suntem în plin proces de elaborare a proiectului tehnic pentru a schimba tot ce înseamnă conducte, alimentaţie de oxigen. Aşa sunt construite toate spitalele

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.