Ofertă. O fostă reședință a familiei Ceaușescu a fost scoasă la vânzare. Prețul de pornire: 2,7 milioane de euro

Casa Neuman, fosta reședință a lui Ceaușescu
Casa Neuman, fosta reședință a lui Ceaușescu

Cea mai importantă reședință privată din Arad, Casa Neuman a fost proprietatea celei mai prestigioase familii din istoria orașului. După confiscarea de către comuniști, a devenit Casa de Oaspeți a Județului Arad și a fost folosită ca reședință de protocol de familia Ceaușescu, inclusiv pentru întâlniri oficiale la nivel de șefi de stat.

Acum a fost scoasă la vânzare, iar prețul de pornire este de 2,7 milioane de euro. Retrocedată moștenitorilor în anii 2000, impunătoarea construcție ajunsă azi în proprietate privată se pregătește să adauge noi pagini bogatei sale istorii. Casa Neuman din strada Horia este o bijuterie arhitecturală care a impresionat de-a lungul timpului numeroși oameni de afaceri, artiști sau șefi de stat. Ea își păstrează însă secretele doar pentru cei care au șansa să îi treacă pragul: fațada de la stradă, cu proporții echilibrate și elemente decorative temperate, nu oferă nici un indiciu despre exuberanța arhitecturală pe care o vom regăsi dincolo de poarta de lemn ce deschide drumul către curtea interioară.

casa-neuman-(16)

Distileria de la marginea orașului

„Odată intrați, înțelegem dimensiunile ample ale clădirii cu structură în formă de U, cu fațada principală marcată de o intrare neoclasică grandioasă, cu fronton și patru coloane. Interiorul păstrează fastul secolului trecut: vitralii viu colorate, migălos lucrate, sculpturi în lemn, stucaturi alambicate, șeminee și multe alte elemente decorative. Inscripția de pe fațadă ne indică anii construcției ca fiind 1925-1926. Primii membri ai familiei Neuman, Adolf, Daniel şi Samuilă, au ajuns la Arad la jumătatea secolului al XIX-lea și au fondat în 1851 au fondat o mică distilerie la marginea orașului, care a devenit curând o adevărată fabrică, extinsă în 1862 cu o moară cu aburi. Dezvoltarea economică din anii care au urmat a fost exploatată cu istețime de către frați, care au deschis o filială și la Viena. Faima platformei industriale arădene s-a răspândit în tot Imperiul și a stârnit curiozitatea împăratului Franz Joseph, care a venit să o vadă în 1884. În urma vizitei, suveranul a acordat familiei rangul nobiliar (Végvári)”, se arată în prezentarea făcută de artmarkhistoricalestate.ro.

casa-neuman-(11)

Industriași plătitori de impozite

Certificatul de acordare a titlului de baron tuturor membrilor familiei a fost emis în septembrie 1913, fiind semnat de împăratul și regele Franz Joseph și prim-ministrul Tisza István. Aradul a beneficiat enorm de pe urma ascensiunii și consolidării imperiului Neuman, industriașii fiind printre cei mai mari plătitori de impozite. Fiul lui Alfred, Francisc, s-a născut la Arad în anul 1910. În 1935 fratele său Eduard, care conducea Fabrica de spirt şi drojdie, emigrează în Cuba, astfel Francisc preia toate afacerile familiei, la numai 25 de ani. Baronul a sporit averea familiei, dar a fost și martorul neputincios al pierderii sale, în 1948, odată cu naționalizarea. A plecat în Elveția fără nici un ban, de acolo la Salzburg și apoi în SUA. Toți membrii familiei au dovedit o reală implicare socială și solidaritate, acordând sprijin prin intermediul fundațiilor de caritate create.

casa-neuman-(17)

Elemente de arhitectură neoclasică

Au manifestat o grijă sporită pentru angajații lor și au contribuit la îmbunătățirea vieții locuitorilor. Familia Neuman a sprijinit financiar ridicarea impozantului Palat Cultural inaugurat în 1913 și a altor palate, veritabile bijuterii ale centrului Aradului până în zilele noastre. Și astăzi, numele lor este o veritabilă legendă, nu doar în Arad, ci în toată partea de vest a țării. Casa Neuman din str. Horia reflectă din plin grandoarea celebrei familii, fiind construită cu elemente de arhitectură neoclasică și un parter bogat în decorații, exuberant pe alocuri, ce păstrează în prezent multe din elementele originare. „Actualul proprietar a efectuat o serie de lucrări de renovare și consolidare (adâncire și izolare demisol, înălțare mansardă, reparare fațadă ș.a.). Casa beneficiază de un proiect de remodelare integrală și transformare a imobilului în hotel cu 23 de camere/ 4 apartamente / restaurant și SPA. Amplasarea clădirii este ideală pentru funcțiunea de hotel, în centrul orașului Arad, vis a vis de Palatul Szantay. Curtea interioară generoasă poate fi transformată într-o grădină de vară”, se mai arată în prezentare.

LĂSAȚI UN MESAJ