Ministrul Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, sursa: Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre ale UE -Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se va desfășura la Bruxelles. Aurescu va sublinia că, în contextul actual, Uniunea Europeană trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Principalele subiecte de pe agendă sunt: cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiunea Mării Negre generate de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, precum și identificarea modalităților prin care UE poate acorda un sprijin imediat și substanțial pentru R. Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul afacerilor externe al R. Moldova, Nicu Popescu. Pe agenda reuniunii figurează, de asemenea, și ultimele evoluții privind situația din Mali.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alți omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, are loc pe fondul ultimelor evoluții din teren, care arată o tendință tot mai îngrijorătoare – atacurile repetate asupra civililor și țintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare și desfășurarea de campanii susținute de propagandă de război și dezinformare.

„Având în vedere aceste circumstanțe, ministrul de externe Bogdan Aurescu va susține necesitatea concentrării acțiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret și imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situației și de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situației umanitare și a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă. În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse și măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operațional din 9 martie”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Totodată, ministrul afacerilor externe al României va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

Discuția ar urma să se concentreze pe o mai bună înțelegere la nivel UE a nevoilor și provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii și sprijinului UE pentru eforturile Chișinăului de găzduire a refugiaților din Ucraina, precum și discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. În acest context, ministrul de externe român va evidenția demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităților din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell și către comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Olivér Várhelyi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.