Klaus Iohannis, greu de demis! Scenariul anticipatelor

  Dăncilă
  „Dragnea

  Criza politică declanșată de refuzul lui Klaus Iohannis de a o desemna pe Sevil Shhaideh prim ministru l-a determinat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să amenințe, chiar dacă voalat, cu suspendarea președintelui.

  Scenariul unei suspendări a lui Klaus Iohannis şi apoi al organizării unui referendum de demitere a președintelui este unul deosebit de dificil.

  Specialiștii au opinii diferite cu privire la suspendare. Unii susțin că președintele trebuie să fi comis încălcări grave ale Constituției, cu care să se ajungă mai întâi la CCR (Curtea constituțională). Alții cred că refuzul lui Iohannis poate fi motiv de începere a demersurilor de suspendare, dar că nu pot fi un motiv și pentru suspendarea propriu-zisă. Altfel spus, cel mult un joc de-a șoarecele și pisica!

  Suspendare da, demitere ba

  În ipoteza în care totuși iohannis va fi suspendat și va avea loc un referendum pentru demiterea președintelui PSD va trebui să scoată la vot cel puțin 5,48 milioane de alegători (cvorumul de 30% plus unu necesar demiterii lui Iohannis, potrivit listelor electorale permanente de la alegerile din 11 decembrie 2016), cu mult mai mulți decât numărul votanților PSD la alegerile din 11 decembrie (3.2 milioane). Or, suspendarea lui Iohannis şi nevalidarea referendumului i-ar putea aduce președintelui României o imagine de politician puternic, capabil să facă faţă coaliției PSD – ALDE. În aceste condiții, Iohannis are toate șansele să iasă întărit din conflict.

  Scenariul anticipatelor

  PSD are și el un as în mânecă – scenariul anticipatelor, care se poate produce dacă două variante de premier nu reuşesc să obţină votul de învestitură al parlamentuului. În aceste condiții, preşedintele ţării dizolvă Parlamentul şi urmează alegerile anticipate. Potrivit specialiștilor, PSD ar putea defila la aceste alegeri și obține singur, fără ALDE, majoritatea în Parlament! Mai ales în cazul unei prezențe la vot chiar mai scăzute decât la ultimele alegeri parlamentare, caz în care PSD va conta pe faptul că electoratul său, mai disciplinat, ar merge la vot într-o proporție covârșitoare pentru ceilalți.

  DISTRIBUIȚI

  LĂSAȚI UN MESAJ