Iohannis l-a trimis la pensie pe Augustin Lazăr

Iohannis l-a trimis la pensie pe Augustin Lazăr

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lazăr a depus cerere de pensionare, în condiţiile în care mandatul său de procuror general se încheie pe data de 27 aprilie. Joi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a aprobat cererea, iar președintele României a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcție. Acesta va avea o pensie de cel puțin 27.000 de lei.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare”, a transmis administrația prezidențială.

Scuzele lui Augustin Lazăr

Augustin Lazăr a candidat pentru un nou mandat de procuror general, însă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a respins candidatura. În ultima perioadă, acesta a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. Lazăr s-a apărat, susținând că dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut „scuze instituţionale” pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.

„În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să exprim scuze instituţionale pentru practicile discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară. Personal doresc să îmi exprim regretul pentru dramele şi suferinţele trăite de luptătorii anticomunişti, cărora le datorăm faptul că astăzi trăim într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene. Eu am exprimat nişte regrete pentru faptul că, în aplicarea legii care exista în vremea aceea, am participat la această comisie şi am evaluat după criteriile pe care legea le prevedea acolo. Rămâne ca această chestiune să fie examinată. Eu nu am nimic de ascuns şi mă pun la dispoziţia celor care doresc să ştie date suplimentare, pentru a vedea că aceasta era o practică conform legii în vigoare la nivel naţional. Am exprimat regretele faţă de această situaţie. Nimeni nu doreşte să facă rău cuiva. Este foarte clar. În toată cariera mea profesională nu am făcut nicio pasiune, fiindcă un magistrat adevărat trebuie să aibă echilibru, să fie imparţial şi nu trebuie să faci nicio pasiune dintr-o problemă profesională”, a declarat Augustin Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

*