Înainte de sosirea lui Trump în Japonia, la Tokyo s-a resimțit un cutremur

Donald Trump vizitează Japnia

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 a fost înregistrat sâmbătă în prefectura Chiba, din sudul Japoniei. Seismul a avut loc la ora locală 03.20 p.m., la o adâncime de 40 de kilometri și s-a resimțit și la Tokyo, unde trebuie să sosească  Donald Trump, președintele SUA.

Trump va fi primul lider străin primit în audienţă de noul împărat al Japoniei, Naruhito, care a urcat pe tron pe 1 mai, după abdicarea tatălui său, actualul împărat emerit Akihito.

Vizita președintelui american, care se va desfăşura până marţi, 28 mai, include o serie de contacte atât în cadru oficial, cât şi neoficial, cu premierul nipon, Shinzo Abe, cu care s-a întâlnit şi la Washington, în aprilie.

Surse din Ministerul de Externe al Japoniei au relevat vineri că la reuniunea oficială pe care o vor avea luni Trump şi Abe, se va discuta despre situaţia dialogului, acum blocat, între Washington şi Phenian.

Cei doi lideri, conform aceloraşi surse citate de Agerpres, „îşi vor coordona strâns politicile” pe această temă, după eşecul ultimului summit între Trump şi dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un, de la finalul lui februarie din Vietnam.

Relaxare la o partidă de golf

Vizita lui Trump în Japonia are loc într-un moment în care Tokyo şi Washington discută un nou acord care să permită SUA să-şi reducă deficitul din balanţa comercială, însă nu se aşteaptă mari progrese în acest sens la întâlnirile Trump-Abe, potrivit unor surse americane.

Totuşi, cei doi lideri, conform surselor oficiale nipone, îşi vor confirma dorinţa de a accelera negocierile pentru a ajunge la un acord pe baza “încrederii reciproce” între cele două state.

Trump, care va reveni în Japonia la finalul lui iunie pentru a lua parte la summitul G20, va sosi sâmbătă după-amiază, dar nu se va întâlni cu Abe până duminică, atunci când cei doi lideri se vor relaxa la o partidă de golf, a cincea dintre ei, la un grătar în stil japonez, dar şi asistând la una sau două lupte de sumo, la arena Ryogoku Kokugikan, în ziua finală a turneului acestui sport foarte iubit de niponi.

Tot acolo, Trump va urca în arena de luptă, „dohyo”, pentru a înmâna câştigătorului o cupă, cu un nume în onoarea prieteniei dintre cele două ţări, dar căreia, de când a fost anunţată oficial, i s-a spus Cupa Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ