În plină epidemie de COVID-19, locuitorii unui județ primesc apă cu porția

Apă cu porţia pentru mii de locuitori din judeţul Galaţi, în plină epidemie de COVID-19.  Seceta din ultimele șapte luni a afectat nivelul apei din foraje iar operatorul local a fost nevoit să facă restricţii. În aceste condiţii, autorităţile îi sfătuiesc pe oameni să nu mai folosească apa pentru udatul grădinilor, cel puțin în perioada stării de urgență, ci doar pentru consumul propriu și igiena mâinilor.

La 15 kilometri de oraşul Galaţi, în două localități apa potabilă a devenit un lux pentru oameni. Sătenii primesc apă la robinet o dată la două zile şi doar pentru câteva ore.

Oamenii sunt nevoiți să-și facă rezerve serioase în bidoane și găleți, însă se tem și mai mult că ar putea contacta noul virus. „Facem rezerve de apă ca să avem şi mâine şi poimâine. Punem şi noi în butoi, în găleţi , în oale, ce să facem. Trebuie să avem să ne spălăm pe mâini, altfel riscăm să ne îmbonăvim”, s-a plâns o localnică.

Reprezentanții societății de furnziare a apei potabile spun că problemele sunt cauzate de începerea sezonului cald și începerea activităților de grădinărit, corelate cu seceta din perioada anterioară.

Totodată, consumul de apă al populației a crescut odată cu restricțiile de circulație și recomandările autorităților naționale privind atenția la spălatul mainilor, feței, alimentelor, etc, în contextul răspândirii COVID-19. În aceste condiții, locuitorii primesc apă în intervalul orar: 7:30 – 18:00, alternativ, o zi în zona de nord, o zi în zona de sud a satului.

Apă doar șase ore pe zi, în vreme de COVID-19

Probleme și mai mari sunt în nordul județului Galați, în localitatea Movileni, unde sătenii primesc apă doar șase ore pe zi, respectiv între orele 7.00 -10.00 şi 19.00 -22.00.

„Societatea APA CANAL S.A. GALAȚI recomandă consumatorilor, cu deosebire celor din mediul rural, să utilizeze apa potabilă cu maximă responsabilitate, strict în scop casnic, menajer, mai ales în contextul măsurilor necesare evitării raspândirii COVID-19. (…)Cel puțin în perioada decretării stării de urgență, pentru a avea posibilitatea alimentării cu apă potabilă în regim continuu, trebuie evitată folosirea apei potabile pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri etc.). Dacă unii locuitori nu fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca o parte a locuitorilor comunei/satului să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice”, a transmis Apă Canal.

Apă cu porția primesc și locuitorii comunei Vânători. Oamenii au fost anunțați că vor primi apă la robinete o zi cu o zi.

„Și uite așa, în plină pandemie, când ar trebui să ne spălam cât mai des și cât mai bine,noi  la o aruncătură de băț de ditamai municipiu, primi apă cu țârâita. Apoi, oameni buni, eu aș propune ca sa nu mai plătim apa, până nu se reglementează aceste probleme”, a scris, revoltat, pe Facebook un cetățean.

Operatorul de apă spune că restricţiile la apă se vor menţine atâta timp cât va fi secetă.

Revoltă la Spitalul CFR Galați:„Vă cerem, IMPERIOS, găsiți modalități să ne testați”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.