Facturile vor exploda de anul viitor

ANRE anunță dezastru de la 1 ianuarie, atunci când piata de energie se liberalizează, prețurile vor crește cu 5 %. De aceea, ANRE cere Guvernului să emită rapid OUG pentru dereglementarea treptată a prețurilor la electricitate.

ANRE are nevoie de o nouă lege sau Ordonanță de Urgență din partea Guvernului pentru a aproba noul calendar de dereglementare în trepte a pieței de energie, de la 1 ianuarie. Legislația secundară nu e suficientă, iar oficialii reglementatorului atrag atenția Guvernului că trebuie să se grăbească, pentru că, în caz contrar, piața se va liberaliza automat la 1 ianuarie, ceea ce va fi „un dezastru”, facturile urmand să crească cu 5%.

“Grija mea este că nu am o confirmare oficială de la Comisie că pot să fac acest plan de dereglementare. Nu am primit această confirmare în scris, nu am acest plan aprobat printr-o lege, prin modicarea OUG 114, sau a legii 123, și mai avem mai puțin de 40 de zile din acest an până când expiră prețurile pe care le-am dat pentru acest an pentru furnizorii de ultimă instanță. Și timpul este din ce în ce mai scurt și sunt șanse din ce în ce mai mici să avem o modificare a legii”, a declarat vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege.

ANRE a pus în dezbatere publică recent două proiecte de Ordine care modificau ordinele date la începutul acestui an, când s-a re-reglementat piața energiei electrice pentru consumatorii casnici, dar, chiar și după ce acestea vor fi adoptate, nu va fi suficient pentru ca piața să se poată dereglementa în trepte, și nu brusc.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here