Epidemiolog român:Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza apariţiei unei sub-variante a tulpinii Omicron

Omicron. Sursa foto: Digi24
Omicron. Sursa foto: Digi24

Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, afirmă că valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza sub-variantei B.A. 2, care devine dominantă în faţa variantei Omicron în mai multe ţări din Europa.

„La ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 . Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub- variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante”, anunță vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.

Potrivit specialistului, singurul aspect pozitiv fiind acela că până în prezent „nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”.

„Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioada de acalmie (linişte) interepidemica cu condiţia ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut , singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, spune prof. dr. Emilian Popovici.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here