Dosarul afacerii care a distrus presa scrisă din România. După 13 ani, cauza ar putea fi trimisă în instanţă. DOCUMENT

rodipetDIICOT a decis să respingă contestațiile fraților Awdi, de origine libaneza, la expertiza financiară din ancheta ce privește falimentarea societății de distribuție a presei scrise din România, fostul Rodipet SA. Decizia a fost luată la mijlocul lunii ianuarie. Astfel, s-au menținut concluziile inițiale din care reiese ca grupul condus de Hassan și Mehdi Awdi au comis un prejudiciu de 35,5 milioane de euro.

Odată cu stabilirea prejudiciului, ancheta DIICOT care durează de peste 13 ani se poate finaliza în acest an cu încheierea rechizitoriului și trimiterea cauzei în instanţa, cred actualii reprezentanţi au Rodipet.

rasp

Neregulile au fost sesizate încă din 2004 când s-au început şi cercetările. În 2010, nouă persoane au fost puse sub acuzare, dar de atunci rechizitoriul nu a fost terminat. Asta şi pentru că a fost greu de finalizat expertiza financiară din care să reiasă prejudiciul, asta mai ales că fraţii Awdi şi restul suspecţilor au contestat acest raport.

Este începută urmărirea penală împotriva lui Hassan şi Mehdi Awdi, Istanbouly Bassam, Matly Marwan, Florin Lungoci, Ioan Uţă, Angela Coman, Iordan Bădeanu şi Chenade Elie. Cei nouă sunt acuzaţi că, prin intermediul mai multor firme, aproximativ 70 de societăţi comerciale, au comis infracţiuni de delapidare, constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, prejudiciind statul român cu 35,5 milioane de le . Pe parcurs şi Said Baaklini a fost pus sub acuzare.

Povestea privatizării

awdi hassan
Hassan Awdi

Potrivit DIICOT, în toată perioada post-privatizare, respectiv ulterior încheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitând de inexistenţa controlului post-privatizare, a controalelor vizând respectarea regulilor financiare, dar şi de poziţia dominantă în AGA, au desfăşurat o politică de falimentare a societăţii concretizată în încheierea unor contracte de împrumut, consultanţă, reprezentare, vânzare, prestări servicii, total defavorabile societăţii. În această modalitate membrii grupului infracţional coordonaţi de învinuiţii Hassan şi Mehdi Awdi au procedat la cauzarea unui prejudiciu în sumă totală de 35,5 milioane euro.

Rodipet Bucureşti a fost privatizată în anul 2003, când Magnar Two a preluat integral firma. Anul trecut, fostul preşedinte al AVAS Mircea Ursache declara că Rodipet va reveni în proprietatea statului, din cauza neîndeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de către cumpărător, firma Magnar Two, care a respins acuzaţiile şi a solicitat AVAS încheierea procesului de monitorizare.

În ultimii doi ani, Hassan Awdi a devenit foarte activ pe facebook, având o pagină plătită pentru a fi promovată, pe care acuză că el este o victimă a procurorilor. Susţine că nu a falimentat Rodipetul, vina fiind a altora.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.