Dăncilă face jocurile în PSD. Congres extraordinar în 29 iunie

Dăncilă face jocurile în PSD
Foto: Digi24

Dăncilă face jocurile în PSD, a câștigat primul meci jucat împotriva ”baronului” Stănescu și a cuplului Firea – Pandele.

CEx-ul PSD a debutat în forță, cu demisia Vioricăi Dăncilă din funcția de premier pusă pe masă. Confruntați cu pierderea guvernării (Iohannis nu va mai numi în veci un premier de la PSD), social-democrații i-au făcut pe plac Vioricăi și au votat pentru organizarea unui congres extraordinar pe repede-înainte, la sfârșitul acestei luni. Învins, Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv

Dăncilă face jocurile în PSD și vrea ca un Congres să-i consolideze poziția

Un congres organizat imediat îi va mătura pe oamenii lui Dragnea și va confirma noua ierarhie a PSDăncilă dar crește riscul plecărilor din partid. A parlamentarilor PSD în special. Acesta este de altfel și motivul pentru care Paul Stănescu, Gabriela Firea și alți câțiva au pledat pentru amânarea organizării congresului până după alegerile prezidențiale.

Odată înlăturat Dragnea, în PSD s-au remarcat trei tabere. Culmea, toate conduse de femei, respectiv de Viorica Dăncilă, Gabriela Firea și Olguța Vasilescu.

În poll position se află deocamdată tabăra Dăncilă, dată fiind funcția de premier deținută de doamnă. Din urmă vine Gabriela Firea – susținută de soțul Pandele și de primarul Robert Negoiță. Doamna Vasilescu îl are alături pe baronul Ionel Arsene și este văzută ca tabăra nostalgicilor după Dragnea. Odată declarat divorțul dintre Paul Stănescu și Viorica Dăncilă, posibil este ca acesta să se alăture taberei Firea, asta dacă Stănescu nu intenționează să-și facă propriul grup.

Cert este că primul meci intern declanșat în noua eră pesedistă a fost câștigat la scor de maidan de tabăra Dăncilă. Asta și pentru că Viorica Dăncilă a jucat neașteptat de dur: a amenințat direct cu demisia, respectiv cu trimiterea partidului peste noapte în Opoziție.

Încăpățânarea de a organiza imediat un congres este determinată de dorința lui Dăncilă de a-și consolida noua poziție de lider înainte ca vechii baroni să aibă timp de repliere. Nu este o speculație ci o realitate confirmată public de Dumitru Buzatu: ”Noi intelegem foarte bine de ce e nevoie de Congres rapid, pentru ca orice interimar îsi doreste sa fie definitiv, asta e realitatea”. Așa cum tot realitate este și faptul că, disperați să rămână la putere, pesediștii i-au făcut pe plac lui Dăncilă și au votat organizarea urgentă a Congresului.

Un alt aspect Interesant este faptul că Viorica Dăncilă s-a grăbit să se declare independentă de ”servicii” imediat după victoria înregistrată la CEx. Asta după ce în PSD și în spațiul public s-a vehiculat ideea că actualul lider PSD răspunde la comenzi date de persoane aflate în legătură cu serviciile de informații (Dragnea ar fi spus că au legături cu ”statul paralel”).

”Acest lucru, comenzile e ca și cum a vorbi același lucru de fiecare dată. Chiar credeți că atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine trebuie să ai comandă de la cineva. Eu vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este de la PSD, de la forurile statutare. Votul a demonstrat că a fost o decizie care s-a stabilit printr-un vot al majorității. Dacă rezultatul era ca să nu se facă acest Congres, țineam cont”, a susținut Viorica Dăncilă la finalul CEx-ului.

Paul Stănescu nu mai e secundul lui Dăncilă

Învins, deși a avut de partea sa o parte a ”baronilor”, Stănescu s-a retras de pe noul firmament al PSD: a demisionat din funcția de președinte executiv (ocupată doar două săptămâni) și a anunțat că la Congres va candida cel mult pentru o funcție de vicepreședinte, în niciun caz pentru aceea de președinte al PSD.

”Eu vedeam o altă desfășurare a parcursului alegerilor din partid, așa cum am zis public. Am zis că ar trebui să avem un congres cât se poate de repede pentru modificarea statutului și alegerea candidatului PSD pentru funcția prezidențială, apoi că organizăm un congres de alegeri pentru conducerea partidului, dar în condiții de liniște. Ne-am precipitat puțin”, și-a explicat Stănescu poziția.

Nici noul președinte al Camerei Deputaților nu vede cu ochi buni congresul

În mod evident, Marcel Ciolacu se teme și el că un Congres organizat în pripă s-ar putea solda cu trădarea unor parlamentari PSD la votul moțiunii de cenzură.

“Eu unul am considerat în Comitetul Executiv că un congres atât de rapid nu este oportun. Prioritatea mea este, totuşi, moţiunea. Şi a rămas în continuare, fără doar şi poate. Părerea mea e că trebuia o analiză mai aprofundată şi asupra trecutului. Să ne facem nişte planuri pentru viitor. Am înţeles că proiectul politic va fi coordonat de domnul Marian Oprişan. Vedem cum stăm la congres. Este foarte multă lume care îşi doreşte o stabilitate. Asta este, vom face congres”, și-a manifestat Ciolacu dezamăgirea față de decizia luată de CEx.

 

LĂSAȚI UN MESAJ