Daea continuă lupta cu cormoranii: „Mănâncă mai mult pește decât românii”

Daea continuă lupta cu cormoranii: „Mănâncă peștele românilor”
Daea continuă lupta cu cormoranii: „Mănâncă peștele românilor”

Minstrul Agriculturii, Petre Daea, spune că efectivul cormoranilor a crescut foarte mult și că aceștia mănâncă mai mult peşte decât românii, motiv pentru care trebuie să se intervină de urgență.

„Cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. Peste 20.000 – 30.000 tone în funcţie de efectiv. Efectivul de păsări a crescut foarte mult, iar acum ne aflăm în situaţia de a interveni. Soluţia este reducerea efectivelor de păsări în aşa fel încât echilibrul să fie respectat. Este păcat să lăsăm la voia întâmplării această situaţie, iar piscicultorii să înregistreze pagube care îi conduc la falimente cu implicaţii şi economice şi sociale”, a declarat Daea la Digi 24, subliniind că 23 de ţări din Uniunea Europeană au cerut cel puţin de două ori derogări, în aşa fel încât să reducă efectivele de păsări ihtiofage pentru a da curs unui culoar de producţie atât de important precum producţia piscicolă.

Vânătoarea nu este o soluție

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Societăţii Ornitologice din România, Ovidiu Bufnilă, a arătat că România se confruntă cu o situaţie gravă pentru că piscicultorii au o problemă cu păsările ihtiofage, însă a explicat că nu este uşor ca o pasăre să fie scoasă de pe lista păsărilor care nu se vânează. În context, a mai spus el, vânătoarea nu este o soluţie arătând că există şi metode non-violente pentru combaterea păsărilor ihtiofage.

„Cel mai bine este să se discute între ornitologi şi piscicultori. Conform tuturor studiilor care s-au făcut în Europa şi nu numai vânătoarea nu este o soluţie. De fiecare dată când aceste păsări, cormoranii mari, sunt împuşcate, nu se vede acest lucru decât pe termen foarte, foarte scurt în producţia de peşte de la o pescărie din România. Asta înseamnă că vânătoarea nu este o soluţie dar sunt altele care nici măcar nu sunt cu violenţă. Este de ajuns, de cele mai multe ori, să fie speriată o colonie cu ajutorul artificiilor, metodă care s-a folosit cu succes în Israel”, a declarat Ovidiu Bufnilă.

Pe de altă parte, scrie Agerpres, cifrele referitoare la efectivul de cormorani diferă semnificativ în funcţie de cine le prezintă. În timp ce Bufnilă a citat evidenţe ale Guvernului care arată că sunt aproximativ 60.000 de cormorani, Daea a arătat că o cifră relativă ar fi undeva la peste 100.000 de păsări.

Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Organizaţiei RO-FISH, a precizat, în acest context, că este vorba despre 60 de specii invazive de păsări, iar cifrele care se vehiculează cu privire la acestea sunt undeva între 140.000 şi 150.000.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ