Condamnarea lui Dragnea a făcut înconjurul Europei

Mesaj din Penitenciar: Bine ai venit acasă, Liviu!
Liviu Dragnea, în drum spre rahova FOTO: Libertatea

Condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare a făcut înconjurul Europei. Agențiile internaționale au scris pe larg despre decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, subliniind că sentința de luni pune capăt carierei politice a lui Liviu Dragnea.

„Deşi nu a putut face parte din guvern după condamnarea sa cu suspendare încă din 2016 pentru abuz de putere într-un alt proces, era considerat până în prezent cel mai puternic politician român şi prim-ministru al ţării din umbră. Guvernul PSD a primit critici puternice din partea societăţii civile şi a Comisiei Europene pentru încercările sale de a slăbi legile împotriva corupţiei în cadrul unei serii de reforme juridice de care ar beneficia membri ai partidului de guvernământ care au probleme cu legea, la fel ca Dragnea. Hotărârea de luni pune capăt carierei politice a liderului social-democrat”, scrie agenția spaniolă EFE.

AFP. Liviu Dragnea, omul forte al puterii

Jurnaliștii de la AFP îl numesc pe Liviu Dragnea omul forte al puterii din România, „iar sentința primită riscă să submineze pe termen lung ambiţiile politice ale acestui ales controversat care i-a condus pe social-democraţi la o mare victorie la alegerile legislative din 2016”.
France Presse scrie că reforma judiciară iniţiată de acest lider a atras la începutul lunii mai la Bucureşti o chemare la ordine din partea Comisiei Europene, care a avertizat că România este expusă unor sancţiuni „iminente” dacă va persista pe această cale. Dragnea, care şi-a multiplicat discursurile suveraniste în ultimele luni, a respins aceste critici, acuzând Bruxellesul de folosirea „standardelor duble” împotriva ţării sale. Potrivit analiştilor, această ofensivă împotriva lumii judiciare şi această transformare eurosceptică explică declinul PSD în sondaje.

Reuters. PSD a erodat constant independenţa sistemului judiciar

Agenția Reuters subliniază că decizia de condamnare vine la o zi după ce partidul lui Liviu Dragnea a pierdut alegerile europene în favoarea formaţiunilor de centru. De la venirea la putere la sfârşitul anului 2016, social-democraţii au erodat constant independenţa sistemului judiciar, atrăgând critici ferme din partea Uniunii Europene şi declanşând cele mai mari proteste de stradă din România din ultimele decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ