Băuturile naturale, scutite de la plata accizelor nearmonizate

Bauturi racoritoare
Băuturile naturale vor fi scutite de la plata accizelor nearmonizate

Băuturile răcoritoare naturale fără adaos de zaharuri şi amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităţilor de alimentaţie publică vor fi exceptate de la plata accizelor nearmonizate, potrivit proiectului de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.
„Sunt exceptate de la plata accizelor nearmonizate: băuturile răcoritoare naturale fără adaos de zaharuri, chiar dacă zaharurile intrinseci conţinute de acestea depăşesc limita de 5 grame per 100 mililitri produs; amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităţilor de alimentaţie publică”, se arată în proiectul de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat de Ministerul Finanţelor.

Pentru băuturile răcoritoare al căror conţinut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml, acciza nearmonizată va fi de 0,8 lei/litru iar pentru cele al căror conţinut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml acciza este de un leu pe litru şi va fi datorată de producători, de importatori sau de cei ce vor achiziţiona intracomunitar.

Zaharuri libere sunt considerate toate monozaharidele şi dizaharidele prezente în băuturi, cu excepţia poliolilor. Zaharuri adăugate sunt glucoza, fructoza, zaharoza, hidrolizatele de amidon, respectiv sirop de glucoză, sirop cu înalt conţinut de fructoză şi alte preparate cu zahăr folosite ca atare sau adăugate în cursul preparării băuturilor.

Nu se includ zaharurile prezente în mod natural în sucurile de fructe neîndulcite sau în miere, precizează iniţiatorii ordonanţei.

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, măsura accizării băuturilor răcoritoare descurajează consumul de alimente nesănătoase şi aduce venituri care pot fi investite în educaţie şi sănătate.

Accizarea băuturilor răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr va aduce venituri suplimentare la buget de 320 milioane lei în acest an.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

*