Avertizare de călătorie în Franța: cod portocaliu de caniculă până la sfârșitul săptămânii!

Avertizare de călătorie în Franța
Avertizare de călătorie în Franța: cod portocaliu de caniculă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Franța că serviciul local de meteorologie – Meteo France a prognozat un nou episod de caniculă intensă în majoritatea regiunilor franceze, începând din data de 22 iulie şi până la sfârşitul săptămânii.

„Căldura se va accentua progresiv în cea mai mare parte a ţării, cu maxime aşteptate în perioada 24 – 25 iulie. Meteo France a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru 21 de departamente, care se va extinde pentru tot teritoriul. În departamentele din sudul Franţei (est/vest) – Alpes Maritimes, Pyrenees-Orientales, Var, Ariege, Alpes de Haute Provence, Haute Garonne, Hautes-Alpes, Tarn şi Garonne, Vaucluse, Lot, Bouches-du-Rhone, Gers, Gard, Hautes-Pyrenees, Lozere, Pyrenees-Atlantiques, Herault, Haute-Corse, Aveyron, Corse-du-Sud, Tarn, Aude, din cauza caniculei (36/42 grade Celsius) există pericol de producere a incendiilor de pădure şi vegetaţie”, se arată într-un comunicat al MAE.

Informații utile

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet ale Meteo France (http://www.meteofrance.com/previsions-meteo-france/bulletin-france) şi Ministerului francez al Sănătăţii (https://solidarites-sante.gouv.fr/actualites/presse/communiques-de-presse/article/nouvelle-vague-de-chaleur-la-direction-generale-de-la-sante-appelle-a-la). Persoanele care doresc sfaturi din partea autorităţilor sanitare pot accesa platforma telefonică „Canicule Info Service”nr. telefon: 0800 06 66 66 (apel gratuit de la un post telefonic fix din Franţa de luni până sâmbătă, între orele 9,00 şi 19,00), creată de Ministerul francez al Sănătăţii în acest scop.

Asistență consulară

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: Misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General ale României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General ale României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General ale României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcţie de zona în care se află.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro/, http://lyon.mae.ro/, www.mae.ro, www.meteoalarm.eu şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here