Alarmant: Peste 1100 de unități de învățământ din România au WC-ul în curte

Un număr de 1180 de unități de învățământ din România au grupuri sanitare fără apă curentă  și canalizare , este situația alarmantă dintr-o țară membră a Uniunii Europene, cu doar 3 săptămâni de începerea anului școlar. 

Numărul unităților școlare care nu au grupuri sanitare care să îndeplinească niște norme elementare a scăzut totuși în anul 2019 comparativ cu anii precedenți, și anume 2018 și 2017. Astfel, în anul 2018 numărul grupurilor sanitare fără apă curentă și canalizare era de 1489, în timp ce în anul 2017 numărul lor se ridică la 2219.

Vasluiul și Suceava, județele cu cele mai multe WC -uri în curte

Din cele 1180 de unități de învățământ care au încă WC ul în curte , cele mai multe unități școlare aflate în această situație se află în județele Vaslui ( 148), Suceava ( 105),  urmate de județele Vran cea  ( 89), Botoșani ( 89), Bacău ( 87) , Dolj (73). La polul opus se află județele Sălaj și Hunedoara  ( 7), Constanța și Ialomița (6 ), Bistrița Năsăud ( 5) , Cluj și Sibiu ( 4), Tulcea, Giurgiu, Covasna și Caraș Severin (3). Județul din România care are o singură unitate de învățământ fără apă curentă și canalizare este Harghita.  Așa cum se observă din datele prezentate și din tabel, cele mai multe probleme sunt în Moldova în timp ce Transilvania stă cel mai bine la acest capitol.

 Fifor: „Vrem să luăm măsuri urgente în acest sens”

Ministrul de interimar de Interne, Mihai Fifor, a cerut prefecţilor judeţelor din ţară să îi transmită o situaţie cu toate şcolile care nu au grup sanitar şi nici autorizaţie, pentru a lua măsuri urgente pentru rezolvarea problemelor, împreună cu premierul. Mihai Fifor a discutat si vineri cu prefectii pe această temă, cerând să se ia măsuri pentru rezolvarea problemei, care nu este una necunoscută autorităților din România.

Tragedie în curtea unei școli din România

Condițiile necorespunzătoare fac uneori și victime, un astfel de caz fiind cel întâmplat în luna aprilie 2019, când un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosă septică a unei școli din județul Iași. Băiatul urma să meargă la grădiniţă abia din toamnă, dar conducerea şcolii îi convinsese pe părinţi să-l aducă la cursuri, că să se obişnuiască. A fost găsit abia la două ore după ce fratele său mai mare i-a anunţat pe dascăli că nu ştie unde este. Fosă septică în care a căzut fusese construită, cu 11 ani în urmă, chiar de tatăl copiilor, şi era acoperită cu un capăt de tablă ruginită. Poliţiştii au deschis în acest caz un dosar penal pentru ucidere din culpă.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ