Alarmant.Cum se răspândește noul coronavirus într-o sală de clasă, un bar sau cameră

Cum se răspândește noul coronavirus într-un spațiu închis cum ar fi o sală de clasă, un bar sau cameră unde se întâlnesc mai multe persoane.

Este întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii și care au recurs la un experiment pentru a vedea cât de repede se răspândește COVID.

Potrivit studiului, dacă oamenii petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze cu SARS CoV. Chiar dacă poartă mască și dacă stau la distanță unii de ceilalți.

Potrivit studiului, sunt câteva diferențe esențiale care salvează persoane aflate într-un spațiu închis. În cazul în care timpul întâlnirii se înjumătățește, fereastra este deschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii. Iar oamenii poartă măști, riscul de infectare se reduce semnificativ, potrivit

Fizicianul Cristian Presură a explicat de ce se întâmplă acest lucru.

„Dacă reducem timpul de expunere cu un factor de 2, dacă purtăm mască și dacă ventilăm foarte bine, numărul de cazuri de infecție scade cu un factor de 10. Avem de 10 ori mai puțini oameni infectați în zona respectivă, fie că vorbim de un bar, fie că vorbim de casă, fie că vorbim de o casă. E foarte important ca toți trei factorii să contribuie”, a spus el.

Simplul fapt că vorbim cu alți oameni într-o încăpere crește riscul de contaminare”

„Atunci când vorbim, eliminăm foarte multe particule care conțin virusul, de 10 ori mai multe decât atunci când tăcem, iar atunci când vorbim tare, cu o voce și mai ridicată, chiar de 50 de ori mai multe”, spune fizicianul.

„Studiul ne face atenți la faptul că aceste particule sunt purtate în aerosoli, în aer. Trebuie să le privim ca pe un fum invizibil. Când este fum în cameră, ce facem? Aerisim. Este primul lucru pe care putem să-l facem când vedem fumul. La fel trebuie să privim și acest virus. Atunci trebuie să aerisim foarte bine. Dacă adoptăm toate 3 regulile. Timp scurt, mască și ventilație bună, putem să reducem cu un factor de 10 riscul de infecție”, a explicat el.

Presură a explicat și legătura dintre durata unei mese sau a unui eveniment petrecut într-un spațiu închis și riscul de infectare.

 „Acest virus prezent în aerosoli se acumulează”

„Durata este foarte importantă, pentru că acest virus prezent în aerosoli se acumulează. Și, cu cât sunt mai mulți în jur, cu atât noi inhalăm mai mult. Mă întorc la comparația cu fumul de țigară. Cu cât cineva fumează mai mult. Cu atât eliberează mai mult fum. Iar noi inhalăm mai mult. La fel este și cu COVID. Cineva care este infectat și vorbește. Cu cât vorbește mai mult, cu atât elimină mai multe astfel de particule”, a spus Presură.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here