A fost aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe 2019

A fost aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe 2019

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, marţi, bugetul pentru anul 2019. Banii vor fi investiți în infrastructură, modernizarea transportului în comun și reabilitarea arterelor, a promis primarul general Gabriela Firea.

„Am prevăzut peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun și reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătății, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistență socială, destinați atat proiectelor în derulare, cât și stimulentelor financiare pentru tineri și pentru categoriile sociale vulnerabile.

Ne-am dorit că Bucureştiul să aibă un buget mai mare, să alocăm bugete mai generoase către domenii precum sănătate, social, infrastructură, şi cultural. Suntem, însă, într-un an mai dificil din punct de vedere financiar. Deşi în proiectul de buget al Capitalei la venituri totale, am prevăzut suma de 6,7 miliarde de lei, în acest an avem alocat de la Ministerul de Finanţe doar 3,25 de miliarde. Primăria Capitalei este un caz unic în ţară: este singura unitate administrativ-teritorială care nu încasează taxe şi impozite, depindem în proporţie de 92% de alocările de la bugetul de stat, care sunt mai mici din diverse cauze – înţeleg că nu sunt colectări. O parte din suma care revenea Primăriei Generale a mers către sectoare, însă toate serviciile publice – de care beneficiază fiecare bucureştean – sunt, în integralitatea lor, achitate de la bugetul PMB: subvenţii transport, căldură, spitale, proiecte mari”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Investiții

430 de noi mijloace de transport, într-o prima etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 130 de autobuze hibrid şi 100 de autobuze electrice.

Bugetul prevede fonduri pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură (Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti – Nodul Virtuţii, Supralărgire Fabrica de Glucoză, Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, Modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi Pasaj Pietonal, Reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai-Bd Aerogarii – Finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5) şi se vor demara lucrările pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.

Lucrări noi la Penetraţia Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralargirea Bd Ghencea, Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşti Etapa a II-a, Pasaj Dna Ghica, Nod Avionului – Închidere Inel Median.

Peste 22 de milioane de euro s-au alocat şi pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor şi pasajelor, dar şi pentru modernizarea sistemului de semaforizare şi siguranţă traficului.

Consolidare al clădirilor cu risc seismic

„În ceea ce priveşte programul de consolidare al clădirilor cu risc seismic, sunt alocate 38 de milioane de euro pentru acest program, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic. Sume importante sunt necesare şi pentru continuarea achiziţiei de pe piaţă liberă a cel puţin 100 de apartamente de necesitate, având în vedere că cele existente sunt deja ocupate. În acest an, domeniul sănătăţii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinaţi atât investiţiilor în continuare, cât şi proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Au fost alocate fonduri pentru continuarea proiectelor de modernizare şi dotare a cabinetelor din reţeaua de medicină şcolară precum şi pentru continuarea proiectelor şi programelor derulate de Administraţia Spitalelor.

Spital Metropolitan cu funcții complementare

Primăria Capitalei, se mai arată în comunicat, va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar.

„În ceea ce priveşte asistenţa socială, bugetul PMB prevede un buget total de aproximativ 128 milioane euro, din care se vor acorda cele şase stimulente financiare, dar se vor demara şi două proiecte noi: <<Banca de Alimente>> şi Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie pentru copii 0 – 3 ani.

Banca de alimente va fi un complex format dintr-o banca de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi un centru de urgenţă pentru mame şi copii”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Primăria Capitalei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ