Alarmant: Zeci de mii de copii trăiesc în România departe de părinți

Dezastrul depopulării României Austriecii discriminează copiii români la alocații gratuități pentru familiile cu cel puțin trei copii

Aproximativ o sută de mii de copii din România au părinții plecați în străinătate, aceștia fiind vulnerabili din punct de vedere emoțional chiar dacă se află în grija rudelor .

Statisticile făcute publice în ultima perioadă scot la iveală un tablou sumbru. România este o țară în care natalitatea este în scădere, emigrația este tot mai mare iar numărul copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate este îngrijorător de mare.

Deputatul Alina Teiş afirmă că potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în anul 2018 erau 92.027 de copii aflați în grijă rudelor, părinții lor fiind plecați să muncească în afară României. Acești copii devin vulnerabili în fața riscului de abandon școlar. Deputatul mai spune că Ministerul Fondurilor Europene România alocă 10 milioane de euro pentru copiii rămași în țară ai românilor plecați în străinătate.

„În acest context, MFE finanțează – prin intermediul programului POCU – proiecte care să stimuleze creșterea participării la învățământul ante-preșcolar și preșcolar, în special a grupurilor cu risc de părăsire timpurie a școlii.

„La plecarea unuia sau mai multor membri ai familiei la muncă în străînătate, familia trece printr-o perioadă de criză. Cei mai afectaţi sunt copiii, care devin mai vulnerabili emoţional, nu mai sunt interesaţi de şcoală, se confruntă cu dificultăţi în realizarea temelor şi înţelegerea materiei şcolare, au probleme de comunicare cu aparţînătorii/părinţii şi posibilităţi reduse de petrecere a timpului liber într-o manieră utilă.”, se arată în ghidul „Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străînătate”, publicat de MFE pentru apelul de propuneri de proiecte în acest sens”, scrie deputatul Alina Teiş pe pagina sa de facebook.

Statistici alarmante 

Copiii rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate, lipsiți de afecțiunea și supravegherea acestora, sunt expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale. Mai mult decât atât, lipsa ambilor părinți sau a reprezentanților legali determină limitarea accesului copiilor la servicii de sănătate și educaționale, la protecție juridică sau la beneficii sociale, susțin reprezentanții reprezentanții Asociației ” Salvați Copiii” .Conform datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în evidența instituției figurau în decembrie 2015 un număr de 85000 de copii cu părinți plecați în străinătate iar în decembrie 2017 numărul lor era de peste 94896. Datele obținute de Ministerul Educației Naționale de la inspectoratele scolare au scos la iveală că numărul copiilor cu ambii părinți plecați în străinătate este mult mai mare ,și anume 153.038 copii, susțin reprezentanții asociației. Potrivit reprezentanților Asociației ” Salvați Copiii”, o serie de studii au arătat că datele oficiale nu ar reflecta cu exactitate dimensiunea fenomenului, un studiu realizat în anul 2007 estimând că un număr de 170.000 de copii aveau unul din părinți plecați la muncă în străinătate în timp ce un alt studiu realizat în anul 2008 arăta că 126.000 de copii aveau ambii părinți plecați din țară.

.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.