Zeci de școli din județul Galați au toaleta în curte, iar apa potabilă este un lux

300 de scoli cu toaleta în curte

Nu mai este mult până sună clopoţelul iar zeci de şcoli din judeţul Galaţi vor începe anul fără autorizaţie de funcţionare. Cele mai mari probleme sunt în mediul rural, acolo unde toaletele au rămas în fundul curţii, ca pe vremea bunicilor, iar apa potabilă este un lux.

În cadrul videoconferinţei susţinută, luni, 19 august, de vicepremierul Mihai Fifor cu prefecţii din toată ţara, judeţul Galaţi a anunțat că are un număr de 98 de școli fără autorizație sanitară, dintre care 25 de unităţi de învăţământ din mediul rural au toaletele în curte.

„În județul Galați sunt 438 de unități școlare, dintre care 98 de şcoli nu autorizaţie sanitară de funcţionare şi 32 nu au aviz de la ISU. Principala problemă este lipsa apei potabile. În comunele unde se confruntă cu aşa ceva am cerut primarilor să cumpere unităţi mobile de apă potabilă. Avem și 25 de școli cu toalete în curte. Sunt probleme legate de proceduri de achiziții, contestații, sperăm să rezolvăm cât mai repede”, a spus prefectul Dorin Otrocol.

Ca pe vremea bunicilor: școli cu toaletă în curte și sobe de teracotă

La doar 15 kilometri de Galați, în satul Cişmele, școala pare încremenită în timp. Toaleta se află tot în curte, iar elevii folosesc veceuri turceşti. În plus, încălzirea claselor se face pe lemne, la sobe de teracotă.

Noul an şcolar nu vine cu veşti bune nici pentru cei peste 200 de elevi din satul Hanu Conachi. Toaleta lor se află în curte, la peste 50 de  metri de şcoală. Autorităţile locale au depus un proiect pentru construcţia grupului sanitar în interiorul unităţii de învăţământ, însă nu au reuşit să obţină finanţare.

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.