Cazul celor 14.000 de oi înecate în Marea Neagră ia amploare. Ministerul Transporturilor, Lucian Bode, a cerut o anchetă cu privire la tragedia care a avut loc în portul Constanța. De asemenea, o organizație internațională de salvare a animalelor critică modul în care s-a desfășurat operațiunea de salvare a animalelor.
Reprezentanții organizației „Animal International” trag un semnal de alarmă și spun că o astfel de situație nu ar fi avut loc dacă România ar exporta carne, și nu animale vii.
„Această tragedie putea fi evitată dacă existau proceduri pentru astfel de situații de urgență și, mai ales, dacă România ar exporta carne în loc de animale vii. (…)Imaginile pe care le-am obținut includ mii de animale prăbușite în pereții laterali ai vasului înainte ca acesta să intre sub apă și animalele să se înece, urmate de filmări de astăzi dimineață cu animale moarte plutind pe apă. Nava a fost abandonată pe timpul nopții, iar dimineață nu s-a efectuat nicio operațiune de salvare pentru bietele animale”, a precizat Gabriel Păun, directorul organizației pentru Europa a organizației.
Organizația cere autorităților române să facă investigații pentru a se afla cine a greșit în acest caz.
„Cerem o anchetă încrucișată a Ministerului Agriculturii și a celui al Transporturilor pentru a se verifica cauzele tragediei, precum și în ce fel legislația pentru bunăstarea animalelor și pentru transportul maritim au fost respectate și unde acestea necesită îmbunătățire urgentă. Suspectăm o supraîncărcare a navei și o proastă distribuție a greutății care au dus la înclinarea decisivă a navei și răsturnarea pe o parte”, se arată în comunicatul Animal International.
Ministerul Transporturilor a început o anchetă
În urma evenimentului produs ieri, când în timpul manevrei de plecare din portul Constanța – zona Midia, nava QUEEN HIND, pavilion Palau, cu destinația Jeddah – Arabia Saudită, având la bord 14.600 capete ovine vii, s-a înclinat la 60 grade, a balansat până în malul de pământ unde a rămas lipită cu tot bordul tribord în marginea șenalului navigabil, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a dispus, la prima oră a dimineții, prin ordin de ministru, inițierea investigației tehnice privind siguranța și constituirea comisiei de investigație.
Totodată, ministrul Lucian Bode a semnat și un ordin comun alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe și Csutak Nagy Laszlo, președintele Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru constituirea de echipe mixte care vor verifica modul în care au fost respectate prevederile legale privind încărcarea-descărcarea, îndeplinirea serviciilor de siguranță maritimă, gradul de poluare, contaminarea apei în urma incidentului, respectarea condițiilor de transport privind suprafața necesară îmbarcării, verificarea documentelor însoțitoare, dar și alte elemente ce pot rezulta în urma investigațiilor.
”Dacă în urma verificărilor vom constata o încălcare a prevederilor legale, vom sesiza organele abilitate astfel încât cei responsabili să răspundă. Nu putem să permitem repetarea unor asemenea evenimente.” a spus ministrul Lucian Bode.
O navă care transporta 14.000 de oi s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. La bordul navei se aflau 22 de marinari. Toate persoanele aflate la bord au fost salvate. O persoană a suferit un şoc hipotermic, fiind preluată de ambulanţă şi dusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru îngrijiri medicale.
Cetățeanul TV