luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăEconomicScăderea inflației la 5,9% în aprilie a adus ieftiniri majore la produsele...

Scăderea inflației la 5,9% în aprilie a adus ieftiniri majore la produsele alimentare de bază

-

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în data de 14 mai, rata inflației din România a ajuns în luna aprilie la 5,9%.

Noile cifre publicate astăzi ne arată o înjumătățire față de luna iunie 2023, 10,3%, o dată cu preluarea guvernării de către PSD. Scăderile de prețuri la anumite produse alimentare au ajuns chiar si la 30%.

Raportat la lunile precedente, rata inflației înregistrează o scădere constantă în ultimele luni, 7,23% în februarie și 6,61% în martie, de aproape un punct procentual.

Aceleași date furnizate de INS ne arată și produsele sau serviciile care au înregistrat cea mai mare scădere de preț pentru luna aprilie. În top 10 se află atât alimente de bază, cât și gazele și energia electrică. Adică sectoarele în care Guvernul Ciolacu a introdus principalele plafonări de costuri din ultima perioadă.

Măsura a venit pentru a răspunde nevoii de protejare economică a categoriilor vulnerabile în fața scumpirilor la hrană și servicii și stoparea, astfel, a speculațiilor și ajustărilor nejustificate în creștere ale tarifelor.

Top 10 ieftiniri în aprilie 2024

Conform indicilor prețurilor de consum în luna aprilie la principalele mărfuri și servicii, publicat astăzi de INS, scărerile de prețuri au ajuns să depășească valoarea plafonului adaosului comercial de 20%.

În top 10 al ieftinirilor găsim majoritare alimentele de bază, cu făina pe locul 1 (o scădere de 30%), dar și serviciile, cu gazele pe locul 5 (-11%) și facturile la electricitate pe locul 10 (-3%), după cum urmează:

1.            Făină  – 30% 

2.            Mălai   – 28%

3.            Ulei – 23%

4.            Unt  – 13%

5.            Gaze -11%

6.            Zahăr -10%

7.            Lapte de vaca  – 7% 

8.            Ouă – 5%

9.            Margarină – 4%

10.         Energie electrică – 3%

Măsurile de plafonare luate de Guvern, principalul efect pentru ieftiniri și implicit scăderea inflației.

Reducerea prețurilor este principalul motiv pentru scăderea constantă din ultimele luni a ratei inflației, spun specialiștii. Acest trend este așteptat să continue, dată fiind decizia Guvernului Ciolacu de a prelungi plafonarea prețului pentru 17 alimente de bază, până la 31 decembrie 2024.

Plafonarea fusese decisă pentru prima dată la 1 august 2023 de același Guvern. Măsura a stabilit cota de adaos comercial practicată de procesator la  maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului.

De asemenea, o nouă prelungire a Ordonanței plafonării prețurilor la gaze și energie a fost anunțată de Guvern pe 28 martie 2024 și este valabilă până la 31 martie 2025. Menținerea prevederilor Ordonanței pentru următorul an a venit și cu noi modificări în sprijinul consumatorilor.

Până la 1 aprilie, producătorii români de gaze erau obligați să asigure resurse pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului a fost de 12 lei/MWh. Ulterior acestei date, conform noii legi, prețul de 150 de lei/MWh a scăzut la 120 de lei/MWh, iar componenta de furnizare a crescut de la 12 la 15 lei/MWh.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...