România depășește Ungaria la salariile pentru poziții ierarhice peste medie cu 15-20%, conform Zsuzsannei Toth, director HR la Vodafone România, prezentă la ZF HR Conference.
Calitatea talentelor locale, educația și politicile Guvernului Ciolacu axate pe creșterea salariului minim și a salariului mediu justifică nivelul banilor ceruți de români. Conform Bestjobs, în noiembrie, ingineria a oferit 10% din posturile disponibile, și salarii de până la 2.000 de euro net.
Salarii mai mari pentru talente de top
România s-a afirmat ca o piață competitivă a forței de muncă în Europa Centrală și de Est, în special pentru pozițiile importante din companii. Zsuzsanna Toth, HR director la Vodafone România, a explicat că salariile din România sunt cu 15-20% mai mari decât în Ungaria, iar diferența este justificată de nivelul ridicat al competențelor.
„Cei care au cunoștințe trebuie să fie remunerați la adevărata valoare. Disponibilitatea competențelor IT de înalt nivel în România este semnificativă comparativ cu alte piețe din regiune”, a declarat aceasta.
Creșterea salariilor, cheia pieței muncii din România
Creșterea constantă a salariului minim și mediu în România, facilitată de măsurile Guvernului Ciolacu, a avut și ea un impact pozitiv asupra poziționării pieței muncii românești în regiune. „Pentru pozițiile importante, oamenii din România sunt foarte bine plătiți, iar salariul minim și mediu au crescut constant”, a subliniat Aurelian Chitez, director de vânzări la Romanian Software.
Toamnă dinamică pe piața muncii, în acest an
Cu peste 1,1 milioane de CV-uri trimise și 130.000 de invitații la interviuri, adică o creștere de 10% față de luna anterioară, noiembrie a încheiat pozitiv o toamnă cu activitate intensă pe piața muncii.
Conform datelor Bestjobs, ingineria s-a dovedit din nou ca un domeniu stabil, oferind 10% din totalul locurilor de muncă și salarii competitive (1.000–2.000 € net), pentru specializări precum inginer constructor sau energetician. Femeile au reprezentat 54% din aplicări, iar grupa de vârstă 25-34 de ani a fost cea mai activă.
Românii, bine plasați pentru posturi bine plătite
Prin creșterea salariul minim și salariul mediu de către Guvernul Ciolacu, dar și un nivel de pregătire mai avansat, angajații români sunt mai bine poziționați pentru a găsi slujbe mai bine plătite. Bogdan Badea, CEO eJobs, a subliniat că și în domeniile cu salarii mai mici angajatorii trebuie, deja, să își ajusteze ofertele. „Nu mai poți atrage pe cineva cu un salariu de 2.500 de lei în retailul alimentar”, a explicat acesta, subliniind schimbările aduse de noile politici salariale.
Propuneri social-democrate pentru modernizarea pieței muncii în România
Programul de guvernare PSD pentru perioada 2025-2028 include măsuri ample pentru îmbunătățirea pieței muncii din România, precum creșterea salariului minim brut la 1.300 de euro până în 2029 și reducerea impozitării muncii. Printre propuneri se numără scutiri de taxe pentru salariile mici, reducerea contribuțiilor pentru sănătate pentru familiile cu copii, precum și subvenții acordate angajatorilor care angajează tineri sau persoane aflate în șomaj. PSD vizează, de asemenea, crearea unui Pact European pentru Stabilitatea Salariului Minim, în scopul reducerii decalajelor economice în UE.
Pentru pregătirea forței de muncă, PSD propune programe precum „România Profesională”, ce oferă vouchere pentru calificare și recalificare, sprijin pentru ucenicie și subvenții pentru angajatori care formează personal calificat. Alte inițiative includ facilități fiscale pentru angajarea persoanelor peste 55 de ani și pentru studenți, precum și scheme de ajutor de stat pentru mobilitatea forței de muncă și creșterea gradului de ocupare în zonele cu șomaj ridicat. Bugetele alocate provin din fonduri europene și de la bugetul de stat, fiind orientate spre adaptarea pieței muncii la cerințele economiei moderne.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
CMF 11240017
Cetățeanul TV