România a devenit o destinație de afaceri de top în regiune datorită măsurilor și eforturilor susținute ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Aceste eforturi sunt confirmate de rezultatele sondajului anual prezentat de Camera de Comerț Americană în România (AmCham), care evidențiază o încredere semnificativă în climatul investițional și de afaceri al țării.
Conform sondajului AmCham, intențiile de investiții ale companiilor în România rămân pe un trend pozitiv, cu 72% dintre companii planificând investiții în 2024.
“România este cea mai bună destinaţie de investiţii din regiune. Acesta este mesajul pe care AmCham îl transmite cu fiecare ocazie către potenţiali investitori şi ne bazăm pe optimismul membrilor, pe rezultatele de business pozitive şi pe planurile lor de a investi în continuare. Principalele ancore de încredere rămân statutul României de membru al Uniunii Europene, membru al NATO şi perspectiva de aderare la OECD, în timp ce, din punct de vedere al planurilor de afaceri şi al randamentului investiţiilor, cele mai convingătoare avantaje sunt capitalul uman, dimensiunea pieţei, calitatea infrastructurii digitale şi, foarte important, cadrul fiscal”, a declarat preşedintele AmCham Romania, Cristian Sporiş.
Nivelul de apreciere a climatului investițional este preponderent pozitiv. 46% dintre companii l-au evaluat ca bun sau foarte bun, o creștere semnificativă față de 2019, când doar 36% aveau această opinie. Această încredere se reflectă în intențiile de extindere a operațiunilor și în planurile de investiții nu doar pentru anul următor, ci pentru următorii trei ani.
Condițiile de piață, apreciate de investitorii străini
Sondajul realizat de cei de la AmCham arată că printre cele mai apreciate condiții de piață sunt calitatea infrastructurii digitale și capitalul uman. Acestea fiind aspecte esențiale care contribuie la atragerea și menținerea investițiilor. În plus, pentru prima dată în ultimii ani, tensiunea din piața muncii a scăzut ușor, cu 88% dintre respondenți raportând dificultăți în găsirea specialiștilor necesari, în scădere față de 94% în anul anterior.
Această relaxare este atribuită restructurărilor din unele industrii și investițiilor în automatizare, dar și măsurilor guvernamentale care au vizat mediul de afaceri. Vicepreședintele AmCham România, Dinu Bumbăcea, atrage atenția că este necesară continuarea intervențiilor pentru a aborda cauzele structurale ale deficitului de forță de muncă și pentru a evita ca tensiunea din piața muncii să devină un factor de risc macroeconomic.
Eforturile guvernului Ciolacu au avut un impact semnificativ asupra poziționării României ca destinație importantă de afaceri în regiune. Cu o infrastructură digitală de calitate, capital uman valoros și un climat investițional pozitiv, România atrage din ce în ce mai multe investiții. Sondajul AmCham confirmă optimismul și încrederea companiilor în potențialul economic al țării, ceea ce subliniază importanța continuării politicilor favorabile mediului de afaceri pentru a susține această tendință pozitivă.
Investițiile străine, în creștere
Statisticile BNR arată o creștere semnificativă a investițiilor străine în România, investitorii văzând un potențial în economia românească.
„Apostolii austerităţii au greşit din nou! Statisticile publicate de BNR arată că, în primele 4 luni ale acestui an, investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 miliarde euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească. În ciuda minciunilor aruncate zilnic de unii care nu au construit niciodată nimic, este clar că investitorii văd potenţialul imens al economiei noastre şi investesc masiv în România. Ceea ce confirmă corectitudinea măsurilor şi politicilor adoptate de Guvern”, scria premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.
Potrivit BNR, în primele patru luni ale acestui an investițiile directe ale nerezidenților au crescut cu aproape 35%, față de aceași perioadă a anului trecut.
„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,230 miliarde de euro (comparativ cu 2,408 miliarde de euro în perioada ianuarie – aprilie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 3,014 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 216 milioane euro”, se precizează în comunicatul BNR.
Cetățeanul TV