Cum s-au aruncat pe fereastră 50 de milioane de lei, bani alocați pentru amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca și Tei

Oprescu
Chiar aflat în „Beciul Domnesc”, Oprescu a semnat contracte ca primar al Capitalei

Municipalitatea riscă să piardă fonduri europene din cauza indolenței angajațiilor, care nu au urmărit proiectul privind „Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei (şi zona adiacentă lor)”. 88,5 de milioane de lei ar fi asigurat UE , dacă proiectul era gata până la 31 decembrie 2015. Însă, până în prezent s-au realizat doar 30% din lucrări.

Început în ianuarie 2015, proiectul are o implementare în momentul de faţă de 30%, a afirmat Cristina Pârvulescu, manager de proiect şi consilier personal al primarului Capitalei, într-o conferinţă la jumătatea lunii august. Asta, deși au trecut opt luni iar proiectul trebuie să fie finalizat până în decembrie 2015, ca să fie finanțat din fonduri europene.

Contractul pentru executarea lucrărilor de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei și zona adiacentă lor a fost atribuit asocierii de firme SC Construcții Erbașu SA & SC Garden Center Grup SRL & SC Eco Horticultura SRL & Vega 93 SRL & SC Aedillia Construct 90 SRL.

„Proiectul are o implementare, în momentul de faţă de 30%, dar el poate fi implementat până la data de 1 mai 2016. Condiţia este ca şi cheltuielile efectuate după data de 31 decembrie 2015 să fie făcute din bugetul municipalităţii. Acest risc noi ni l-am asumat, ştiam despre întârzierile proiectului pentru că avem lucrări complexe. Bugetul proiectului va rămâne acelaşi, contribuţia municipalităţii va rămâne aceiaşi, iar proiectul va fi implementat conform regulilor Uniunii Europene”, a declarat Cristina Pârvulescu.

Managerul de proiect a precizat că în prezent se lucrează la decolmatarea lacurilor pentru a le putea face navigabile şi urmează să se continue cu lucrări de consolidare a malurilor din beton.

Oprescu facea mișto de fondurile risipite

Primarul reținut, Sorin Oprescu, a afirmat în august că există „o serie întreagă de probleme” pentru „o serie întreagă de lucrări”, dar se doreşte ca lucrările de amenajare a circuitului turistic să fie terminate în prima parte a anului 2016. „E o lucrare frumoasă de care ne-am ataşat cu toţii. Este vorba de o amenajare a marginilor şi a lacului Floreasca – Tei, fără o experienţă adâncă în ceea ce privesc ecluzele. Eu nu am mai văzut vaporaşele trecând dintr-o parte în alta de 50 de ani. Acum sperăm să treacă pe salba de lacuri, dar sigur că deocamdată avem o serie întreagă de probleme în a construi o ecluză”, a spus atunci Sorin Oprescu.

Potrivit surselor noastre, fondurile UE au fost pierdute din cauza faptului că angajații Municipalității nu au urmărit proiectul.

Proiectul, realizat prin Programul Operaţional Regional – Axa prioritară 5, este în valoare de 88.355.487,98 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 23.519.736,61 lei, primăria Capitalei urmând să asigure restul bugetului necesar.

În cadrul acestui proiect, vor fi amenajate şase porturi turistice (patru în Floreasca şi două în Tei), 12 debarcadere pentru ambarcaţiunile mici de agrement şi ambarcaţiunile turistice (opt pe Lacul Floreasca şi patru pe Lacul Tei), două amfiteatre pentru activităţi culturale şi de agrement (unul pe Lacul Floreasca şi unul pe Lacul Tei), cinci platforme pentru activităţi culturale şi de agrement (patru pe Lacul Floreasca şi unul pe Lacul Tei), o sală polifuncţională cu o capacitate de 360 de locuri şi o suprafaţă de 260 metri pătraţi, un loc ce joacă pentru copii cu o suprafaţă de 832 de metri pătraţi, piste de bicicletă cu o lungime de 4410 metri liniari, precum şi trei piscine destinate agrementului (două în Floreasca şi una în Tei) care nu vor fi alimentate cu apă din lac, potrivit Cristinei Pârvulescu.

În apropierea porturilor turistice şi a debarcaderelor vor fi amenajate case de bilete, toalete şi puncte în care vor exista salvamari şi persoane instruite să acorde primul ajutor. Clădirile pentru servicii şi sistemele de biciclete vor fi alimentate cu energie solară.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Daca ai nevoie acum de bani! Nu iti trebuie experienta sau cunostinte de specialitate! Trebuie doar sa ai calculator si conexiune la internet. Este usor ceea ce ai de facut! Noi te invatam totul, pas cu pas si simplu! Pentru mai multe detalii, cauta-ne la adresa de email: katy.patilea@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here