Vasile Ciurchea, propus de PSD în locul lui Răzvan Vulcănescu, șeful CNAS, care a fost demis de premierul Viorica Dăncilă.

Cardurile de sănătate au valabilitate de 7 ani, după ce aceasta s-a prelungit de la 5 ani, cât avea înainte, anunță CNAS.
Sediul CNAS

PSD a decis azi ca Vasile Ciurchea, fost șef a CNAS, să îi ia locul lui Răzvan Vulcănescu,  șeful  CNAS, care a fost demis de premierul  Viorica Dăncilă.

Schimbare la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, acolo unde de zeci de zile sistemul este blocat. Ieri,  ministrul Sorina Pintea promitea că raportul de verificare de la CNAS va ajunge pe masa procurorilor DNA și că va propune premierului Viorica Dancilă o nouă persoană care să conducă instituția aflată în subordinea primului  ministru.  Astăzi, PSD a decis cine va lua locul actualului șef al CNAS, Răzvan Vulcănescu. Locul lui Vulcănescu va fi luat de Vasile Ciurchea, fost șef a CNAS.

Răzvan Vulcănescu a fost demis după scandalul de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate! El va rămâne totuși în instituție în calitate de vicepreședinte, anunță România TV, care citează surse avizate.

Vasile Ciurchea a demisionat de la şefia CNAS la finalul lunii martie 2016 din motive personale. Vasile Ciurchea era la conducerea CNAS din iunie 2014, fiind numit în funcţie prin decizie a premierului de atunci, Victor Ponta. El a mai fost preşedinte al CNAS şi din februarie 2007 până în ianuarie 2009, când a fost înlocuit de Irinel Popescu.

Ciurchea a fost anchetat de procurorii DNA pentru nereguli exact la licitațiile pentru cardul de sănătate, incluse în Sistemul Unic Informatizat.

„În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar”, precizează DNA. „Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: – fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; – CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului, – ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI – aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om”, se mai arată în comunicatul DNA. Procurorii afirmă că prin această schemă a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA, „reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal”, acuza DNA în 2016.

Răzvan Vulcănescu,demis de Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că marţi, 23 iulie, îl va demite pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu îşi va da demisia. Dăncilă a afirmat că a cerut ministrului Sănătăţii să propună un înlocuitor.

Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat joia trecută, pentru AGERPRES, că nu a luat în calcul demisia. „Nu am luat în calcul o demisie la acest moment. Nu consider că mă fac vinovat de nefuncţionalitatea platformei informatice şi sunt anumite lucruri care trebuie privite în ansamblu, de-a lungul timpului, de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie”, a arătat Vulcănescu.

CNAS a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

De altfel, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, a demisionat din funcție la câteva zile după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea lui în urma declaraţiilor din spațiul public potrivit cărora „oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.