Teroristul de la mall-ul din Brăila, executat silit. Trebuie să plătească peste 50.000 de lei daune Serviciului Județean de Ambulanță

Teroristul de la mall-ul din Braila, obligat sa platească peste 50.000 de lei daune Serviciului Judetean de Ambulanta

Atacatorul de la Mall Brăila este executat silit. Autorul atentatului terorist, Marius Valentin Parfenie, judecat pentru tentativă de omor, este obligat de instanţă să plătească peste 50.000 de lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Brăila. Instanța a stabilit că suma reprezintă costurile serviciilor medicale acordate victimelor preluate de ambulanţe după atacul din parcarea mall.

Judecătoria Brăila a admis cererea de executare silită formulată de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila împotriva familiei lui Parfenie, după ce SAJ a câştigat procesul privind plata daunelor în sumă de 52.000 lei, potrivit Agerpres.

Executorul judecătoresc a cerut blocarea conturilor lui Parfenie şi punerea sub sechestru asigurator a locuinţei familiei şi a altor bunuri care pot acoperi suma cerută de SAJ Brăila.

Teroristul de mall-ul din Brăila: A rănit 10 persoane

Pe 11 noiembrie 2018, un tânăr de 20 ani a rănit zece persoane, după ce a intrat cu maşina în uşile de acces de la Mall Brăila, la puţin timp după ce a înjunghiat un bărbat şi a rănit doi pietoni aflaţi pe centura oraşului. În urma atacului de la Mall Brăila au fost rănite şapte persoane, cinci adulţi şi doi copii, de 11 şi respectiv 13 ani.

„…inculpatul s-ar fi deplasat cu autoturismul sustras în cea mai aglomerată zonă a Municipiului Brăila, într-o zi de duminică, la prânz, adică chiar în zona mall-ului din Brăila, unde ar fi forţat intrarea, cu scopul vădit de a pătrunde în interior pentru a face foarte multe victime (aşa cum inculpatul a avut intenţia de la început), însă activitatea infracţională i-ar fi fost îngreunată de pilonii din beton aflaţi la intrare, pe care inculpatul i-ar fi lovit, ceea ce l-ar fi frânat blocând maşina prin proiectare în stâlpul intrării în magazin, context în care inculpatul ar fi acroşat şi ar fi lezat integritatea corporală a 7 persoane, inclusiv doi minori. Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că doar hazardul a făcut ca victimele lovite la Mall-ul din Brăila să nu fie ucise efectiv, pentru că intenţia vădită a inculpatul ar fi fost de la început uciderea acestora, aşa cum acesta de fapt a şi declarat. Pe de altă parte, mai reţine judecătorul de drepturi şi libertăţi, consecinţele faptelor inculpatului ar fi fost şi mai grave dacă nu se bloca autoturismul la intrarea în Mall şi dacă inculpatul nu era oprit la timp de către cetăţenii cu spirit civic care au acţionat imediat şi l-au extras pe inculpat din autoturism (chiar în momentul în care inculpatul încerca în continuare să efectueze manevre cu autoturismul înapoi pentru a vira apoi înainte şi a forţa pătrunderea în Mall, unde avea de gând să lovească lumea la întâmplare), după care au oprit motorul maşinii, au aruncat cheile de contact, iar inculpatul a fost imobilizat până la sosirea echipajelor de poliţie”, arată un document al Tribunalului Brăila.

Potrivit procurorilor care se ocupă de acest caz, Parfenie “avea discernământ” în momentul comiterii faptei, aşa cum reiese din rezultatul expertizei psihiatrice făcute la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”

De asemenea, Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) Iaşi a transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila rezultatul probelor de sânge, care arată că Parfenie nu se afla sub influenţa drogurilor în momentul în care a comis fapta, dar avea o alcoolemie în sânge de 1,25 grame la mie.

Procurorii DIICOT au deschis în acest caz un dosar, iar procurorii Serviciului Teritorial Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, fiind vorba de un dosar distinct de cel deschis la Tribunalul Brăila.

Marius Valentin Parfenie a fost arestat preventiv pe 12 noiembrie și de atunci stă în arestul IPJ Brăila și la Penitenciarul Jilava. El este anchetat pentru trei infracţiuni de tentativă de omor calificat şi o infracţiune de tâlhărie calificată, vizând un număr de 10 victime.

Primul termen de judecată în procesul lui Marius Valentin Parfenie, acuzat de tentativă de omor calificat, tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului şi fuga de la locul accidentului, este fixat pe 16 septembrie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ