Alin Tișe o amenință pe Sorina Pintea că-i ia înapoi terenul dat pentru Spitalul Regional Cluj

Spitalul Regional Cluj Spitalul Regional de Urgență Cluj

Decizia Consiliului Judeţean Cluj prin care Ministerul Sănătăţii a primit un teren de 14 hectare pentru Spitalul Regional Cluj ar putea fi revocată, a amenințat joi președintele CJ, Alin Tișe.

El a declarat că se analizează posibilitatea revocării hotărârii CJ Cluj prin care s-a dat terenul de 14 hectare gratuit Ministerului Sănătăţii pentru Spitalul Regional Cluj, deoarece nu se mai respectă termenii şi se va amâna proiectul până după anul 2023.

„Se discută mult despre Spitalul Regional Cluj, unde au fost confuzii în spaţiul public. Fiecare zi de întârziere înseamnă vieţi pierdute, iar principalul responsabil pentru această situaţie este Guvernul, care nu mai are bani pentru co-finanţarea europeană pentru perioada 2017-2020. Am făcut o adresă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi cerem sprjinul Comisiei Europene, Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană, pentru a solicita autorităţilor române să modifice ghidul de finanţare, astfel încât Consiliul Judeţean Cluj să devină eligibil pentru acest proiect şi ar putea să co-finanţeze spitalul cu 2%, 28% să finanţeze Guvernul şi 70% CE. (…) Analizăm posibilitatea să revocăm hotărârea CJ Cluj prin care am dat terenul de 14 hectare gratuit Ministerului Sănătăţii pentru spital, deoarece nu se respectă termenii stabiliţi şi Guvernul va amâna până după 2023 proiectul acestui spital”, a spus Tişe.

Alin Tișe vrea să facă el Spitalul Regional Cluj

Potrivit lui, costul mediu unui astfel de spital regional de urgenţă în Europa se ridică la 200-250 de milioane de euro, din care 100 de milioane doar clădirea, faţă de 500 de milioane de euro cât este suma avansată de Ministerul Sănătăţii.

„Guvernul vrea să amâne acest proiect pentru că suma lor pentru co-finanţarea europeană este imposibil de acoperit. Dacă noi am deveni eligibili pentru finanţare, în trei luni am avea studiul de fezabilitate la o valoare reală şi de aceea am cerut CE să solicite autorităţilor modificarea ghidului de finanţare aferent acestui proiect. Ministrul Sănătăţii a spus că spitalele vor fi fazate, ceea ce înseamnă că până în anul 2023 se face doar studiul de fezabilitate, ceea ce înseamnă că acest proiect se amână mult după 2025. Noi am realiza mai repede aceşti paşi fără fazare”, a explicat preşedintele CJ Cluj.

Săptămâna trecută, CJ Cluj a trimis o adresă Guvernului şi Comisiei Europene pentru a modifica ghidul de finanţare, în ideea în care ar vrea să acceseze fonduri europene pentru a începe construcţia la Spitalului Regional Cluj, considerând că Guvernul a amânat investiţia.

Luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Bistriţa că Spitalul Regional Cluj se va face de către Ministerul Sănătăţii cu fonduri prin Banca Mondială şi că a rămas surprinsă de declaraţiile făcute de conducerea Consiliului Judeţean Cluj, care “ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie”.

LĂSAȚI UN MESAJ