Se scumpește căldura la Galați. La ce preț exorbitant se ajunge după ce Primăria a tăiat subvenția

Se scumpește căldura la Galați

Se scumpește căldura la Galați, după ce Primăria a anunţat marţi că nu mai poate subvenţiona energia termică pentru populaţie la fel cum a făcut anul trecut.

În ultimii doi ani, Primăria Galaţi a derulat un program de subvenţionare a gălăţenilor care se debranşează de la sistemul centralizat şi îşi montează centrală termică de apartament ori alt sistem de încălzire şi de producere a apei calde. Peste 10.000 de gălăţeni s-au înscris în programul prin care au primit de la Primărie câte 3.000 de lei sub forma unui ajutor financiar, informează Mediafax.

Astfel, municipalitatea i-a încurajat pe toţi locuitorii să renunţe la termoficarea urbană dar la sistemul centralizat au rămas conectate aproximativ 12.000 de apartamente. Deoarece sistemul este conceput pentru cel puţin 100.000 de apartamente, costurile producerii de agent termic de societatea Electrocentrale şi distribuţiei prin reţeaua societăţii Calorgal nu se mai justifică pentru un număr mic de consumatori, iar autorităţile locale au făcut calcule şi au realizat că pentru pornirea şi funcţionarea sistemului urban de termoficare, dar şi pentru acoperirea pierderilor uriaşe din reţea, un singur abonat va fi nevoit să plătească peste 700 de lei/Gcal.

După ce se scumpește căldura la Galați, vom asista la o triplare a preţului, în condiţiile în care iarna trecută gălăţenii cu contract la furnizorul local de agent termic au plătit 230 de lei/Gcal. „Din cele 91.500 de apartamente care au fost alocate punctelor termice prin asociaţiile de proprietari/locatari, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire, mai sunt racordate aproximativ 12.000 de apartamente. Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat şi pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galaţi ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetăţeni. În condiţiile derulării programelor menţionate de către Primăria municipiului Galaţi, sumele disponibile pentru eventuale subvenţii vor fi mult mai mici şi nu vor fi în măsură să acopere semnificativ costul foarte mare al energiei termice”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Galaţi.

Asociaţiile de proprietari din Galaţi le-au solicitat proprietarilor de apartamente conectate la sistemul centralizat să anunţe dacă iarna aceasta doresc sau nu căldură. „Stimaţi proprietari, vă informăm că pentru încălzirea apartamentelor în sezonul 2018-2019, Primăria Galaţi nu mai subvenţionează costul Gigacaloriei. Societatea Calorgal a stabilit un preţ de referinţă de 700 de lei pentru o gigacalorie faţă de anul precedent când a fost de 230 de lei. Cei care doresc căldură să anunţe la Asociaţie până pe 15.10.2018”, scrie pe unul dintre afişele care au apărut la numeroase blocuri din oraşul Galaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ