Sculptorul Florin Codre nu știe dacă va mai livra Primăriei Arad Monumentul Marii Uniri

Florin Codre Monumentul Marii Uniri

Sculptorul Florin Codre spune că nu știe dacă va mai realiza Monumentul Marii Uniri, comandat de Ministerul Culturii, care trebuia livrat Primăriei Arad în 2012.

În urmă cu o lună, Consiliul Local Municipal Arad a aprobat un nou amplasament pentru Monumentul Marii Uniri, după ce s-a renunţat la varianta instalării pe Lacul Pădurice. Lucrarea artistică va fi în aceeaşi zonă, dar mai aproape de sediul Consiliului Judeţean, pe locul unei clădiri care aparţine filialei Uniunii Artiştilor Plastici şi care urmează să fie demolată, fiind emisă autorizaţia în acest sens.

Reprezentanţii Primăriei Arad nu cred, însă, că Ministerul Culturii, care a comandat şi plătit monumentul artistului Florin Codre, va reuşi să execute lucrările în timpul rămas până la 1 Decembrie, când ar trebui să aibă loc dezvelirea, cu o întârziere de şase ani. ”Am îndoieli că Ministerul va fi în stare să aducă şi să monteze monumentul în timpul rămas, dacă nu a făcut asta atâţia ani din cauza litigiilor cu sculptorul. Eu  cred că Aradul îşi va face treaba, va preda terenul ministerului, care va trebui să construiască fundaţia şi să instaleze piesele lucrării. Ulterior, noi vom amenaja piaţa respectivă, dar nu putem face asta decât după ce monumentul va fi pus acolo”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ.

Ceartă pe Monumentul Marii Uniri

Contactat de News.ro, sculptorul Florin Codre – care a pierdut definitiv un proces cu Ministerul Culturii şi a fost obligat de instanţă să transporte şi să amplaseze monumentul în Arad, conform contracului – a declarat că este din nou în litigiu cu ministerul şi nu ştie ce se va întâmpla cu monumentul. Artistul spune că prevederile din contractul semnat în 2007 nu mai sunt valabile astăzi.

”Ministerul e dat în judecată de către mine pentru că acel contract pe care îl are cu mine s-a făcut acum două zeci de mii de ani, lucrurile s-au schimbat, locul s-a schimbat, totul s-a schimbat şi aşa mai departe. Da? Nu se poate aplica un contract făcut acum zece ani pentru situaţia din România de astăzi”, a spus Codre.

Întrebat dacă se poate înţelege că nu va transporta la Arad monumentul, sculptorul a răspuns: ”Domnule, nu ştiu ce se va întâmpla şi nu ştie nimeni ce se va întâmpla. Nu ştiu dacă transport eu sau transportă ei sau transportă cine l-o transporta”. Deşi la Arad se demolează o clădire pentru a se face loc monumentului, artistul lasă să se înţeleagă că nu este de acord cu noul loc de amplasare: ”Pe mine m-a întrebat cineva unde poate să stea monumentul ăsta? Conceptul Monumentului Unirii e treaba autorităţilor locale?”.

LĂSAȚI UN MESAJ