Peste jumătate din România este sub ape. Inundațiile au acaparat țara

România este sub ape. Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi Capitala au fost afectate de viituri şi inundaţii în ultimele 24 de ore, a anunțat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Aceștia au scos apa cu ajutorul motopompelor din peste 25o de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, iar 171 de persoane au fost evacuate preventive.

„Misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea efectelor generate de inundaţiile din ţară se derulează neîntrerupt de cinci zile. În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte două persoane surprinse de viituri au fost salvate de pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecţie de către populaţie a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime”, susţin oficialii IGSU.

Precipitaţiile abundente din cursul zilei de luni şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 106 localităţi din 24 de judeţe – Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti.

Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. În prezent, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Giurgiu, Galaţi, Ilfov şi Vrancea.

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa prognozelor de vreme severă au fost emise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative.

„În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112”, mai spun reprezentanții IGSU.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.

Situație gravă în Galați

În județul Galați se înregistrează o situaţie deosebită, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creşterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autorităţile locale acţionează pentru supraînălţarea digului de protecţie cu saci de nisip.

„Din primele estimări, sunt 63 de locuinţe inundate, aproximativ 170 de persoane evacuate, ele s-au autoevacuat, au mers la rude, prieteni. Nu ni s-a solicitat cazarea pe spaţiile pe care le aveam pregătite. A fost o rupere de nori în amonte şi un vârf de viitură venit pe pârâul Corozel, acesta a inundat zona Corodului , zona de jos. Viitura pune în pericol şi localitatea Matca. Va fi transmis mesaj RO ALERT pentru Matca”, a declarant purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Eugen Chiriţă.

Teleroman, cu gospodăriile sub ape

Și județul Teleorman se află în aceeași situație. Acolo, 70 de gospodării şi 18 case, din 13 localităţi, au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele zile.

În ultimele două zile, zeci de pompieri, poliţişti, jandarmi, membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi autorităţi locale s-au aflat în zonele afectate, alături de oamenii aflaţi în dificultate. Pentru evacuarea apei din casele şi gospodăriile populaţiei, pompierii teleormăneni au acţionat cu 16 motopompe, 5 autospeciale de stingere şi 11 autovehicule de intervenţie.

Traficul rutier pe DE 70 Bucureşti-Alexandria s-a desfăşurat cu dificultate în zona kilometrului 61, pe raza localităţii Drăgăneşti-Vlaşca, unde carosabilul a fost acoperit de apele revărsate ale râului Câlniştea.

Bacău: evacuări și localități fără electricitate

Cinci localităţi din judeţ sunt afectate de lipsa energiei electrice ca urmare a fenomenelor meteorologice produse noaptea trecută. Pe de altă parte, sunt localități din județ unde locuitprii au trebuit evacuați de urgență pentru a nu fi luați de apele care se revarsă din matcile râurilor.

În schimb, în Neamț, a fost distrus un podeţ şi afectaţi 70 de metri din drumul comuna, iar în localitatea Costişa, 10 hectare de teren agricol cu floarea soarelui au fost inundate, iar 1,2 kilometri din drumul sătesc a fost afectat de viituri, potrivit ISU Neamţ. Judeţul Neamţ se află sub avertizare de cod portocaliu de ploi torenţiale şi inundaţii.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.