Reacțiile USR, PNL și PMP la nominalizarea Danei Gîrbovan ca ministru al Justiției

Judecătoarea Dana Gîrbovan

Preşedintele USR Dan Barna a declarat că nominalizarea Danei Gîrbovan la conducerea Ministerului Justiţiei arată că PSD încearcă din nou să îşi subordoneze Justiţia, în contextul în care aceasta a fost o susţinătoare a „reformei iniţiate în favoarea penalilor” de Liviu Dragnea şi Florin Iordache.

„PSD şi-a desemnat astăzi miniştrii cu numerele 72, 73 şi 74. Au ajuns la 74 de miniştri de 3 ani. Dintre cei trei, doamna Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, iese în evidenţă. A fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai „reformei” iniţiate de Dragnea şi Iordache în Justiţie, în favoarea penalilor din politică”, a scris Dan Barna, vineri, pe Facebook.

Liderul USR mai spune că „numirea doamnei Gârbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-şi subordona Justiţia. Îi cer preşedintelui Iohannis să nu accepte această numire şi să folosească toate pârghiile pe care funcţia prezidenţială i le oferă pentru a se asigură că PSD nu va reuşi să-şi subordoneze Justiţia”.

Reacţia lui Dan Barna vine după ce PSD a decis, în CEx, să o nominalizeze pe Dana Gîrbovan la conducerea Ministerului Justiţiei, în locul Anei Birchall, care a fost propusă vicepremier pentru parteriate strategice.

  PNL critică nominalizarea Danei Girbovan

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a anunţat ulterior că a discutat cu Dana Gîrbovan înainte de nominalizarea pentru portofoliul Justiţiei şi că i-a transmis şi Anei Birchall că vrea la minister pe cineva din rândul magistraţilor, neînregimentat politic.

Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu a declarat, vineri, că PSD a numit-o pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiţiei pentru a plăti o poliţă, după ce aceasta a criticat referendumul pe justiţie şi a susţinut OUG 13. El a adăugat că Liviu Dragnea a vrut să o numească în funcţie acum doi ani şi jumătate.

„Tot Dragnea conduce şi acum Guvernul României Ce nu i-a reuşit lui Liviu Dragnea acum doi ani jumătate, să o numească pe Dana Gîrbovan în fruntea Ministerului Justiţiei, îi iese acum, în august 2019, prin schimbarea Anei Birchall, prin controversata decizie CEx a PSD, culmea, pe data de 23 august. 23 august, fosta zi naţională a României, acum 30 de ani, poate fi considerată o zi de tristă amintire acum, şi mai mult, dar şi un nou reper pentru faptul că PSD este demnul urmaş al Partidului Comunist Român, prin moştenirea şi aplicarea vechilor metehne tributare. Cum poate PSD, în anul 2019, să desemneze un ministru al Justiţiei, doar pentru faptul că a aservit şi a dat declaraţii de presă pozitive şi umile vizavi de Ordonanţele de Urgenţă promovate de către PSD-ALDE, care au fost, de fapt, doar legi strâmbe în domeniul justiţiei, împotriva garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a transmis Gigel Ştirbu, într-un comunicat de presă.

El a amintit că Dana Gîrbovan a criticat ancheta DNA în privinţa OUG 13.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, vineri că noile propuneri de miniştri reprezintă doar un „heirupism de imagine” din partea premierului Viorica Dăncilă şi că nu o vor ajuta la prezidenţiale. El a adăugat că şeful Executivului vrea să creeze impresia că s-a schimbat ceva.

„Niciuna dintre propunerile de miniştri votate astăzi în CEx nu o ajută pe Viorica Dăncilă să se califice în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Cosmetizarea Guvernului PSD-ALDE nu convinge pe nimeni. Nu e o schimbare de fond, ci un heirupism de imagine din partea şefei Executivului. Aceasta vrea să creeze impresia că s-a schimbat ceva după alegerile europarlamentare sau după cazul Caracal, când, în realitate, lucrurile în această ţară merg la fel”, a declarat Eugen Tomac

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.