Ravagiile vremii: Drumuri şi case inundate / Avarii la rețeaua de electricitate în urma ploilor

Ravagiile vremii

Ravagiile vremii nu s-au lăsat așteptate. Ploile torenţiale au produs avarii reţelelor electrice, lăsând fără curent electric peste 2.000 de consumatori din judeţul Bacău. În Vaslui, zeci de locuinţe şi curţi au fost inundate, iar pe două drumuri circulaţia este îngreunată.

Potrivit DelGaz Grid, patru localităţi sunt afectate total de lipsa energiei electrice (Helegiu, Deleni, Drăgugeşti, Bălăneasa), iar o localitate este afectată parţial (Livezi).

În total, este vorba despre 2.423 de consumatori care au rămas fără curent electric în urma ploilor torenţiale.

În judeţul Vaslui, râul Bart a inundat, în localitatea Băceşti, 15 locuinţe şi 26 de curţi, dar şi DN 15 D şi DJ 195 A, unde circulaţia este îngreunată, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vaslui.

Autoritățile au emis marți avertizare cod galben de ploi torenţiale pentru 22 de judeţe din nordul şi centrul ţării. Avertizarea este valabilă până la ora 23.00.

În Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50…60 l/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină.

Revagiile vremii. Recomandări pentru populație

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis o serie de recomandări pentru populație.

”Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, precizează IGSU.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.