Primăriile au 30.000 de notificări de retrocedare nerezolvate. Bucureşti şi Constanţa, pe primele locuri

Primăria Capitalei proiecte comune

Primăriile din România au nerezolvate peste 30.000 de notificări de retrocedare a imobilelor depuse pe baza Legii 10/2001, iar cele mai multe dosare sunt în Bucureşti şi Constanţa, potrivit unei analize publicate luni de casa de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Primăria Capitalei are cele mai multe dosare nesoluţionate – 24.142. Locul doi este ocupat de Primăria Constanţa, cu 3.171 de dosare, iar pe locul trei se află Primăria Arad, cu 892 notificări nesoluţionate, potrivit casei de avocatură, citate de News.ro.

Cei care au dosare nesoluţionate de Primăria Capitalei mai pot depune acţiuni în instanţă împotriva Municipalităţii până pe 1 iulie. Primăria Capitalei este singura care mai poate fi acţionată în instanţă, în condiţiile în care, la data intrării în vigoare a Legii 165/2013 primise peste 5.000 de notificări.

Dosarele soluţionate de primăriile din ţară au fost trimise către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru o decizie finală. Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, din cadrul ANRP, poate fi şi ea acţionată în judecată dacă nu rezolvă dosarele în termenele prevăzute de Legea 165.

Pentru aceasta, termenul maxim de 60 de luni prevăzut de Lege se împlineşte în mai 2018, pentru dosarele înregistrate la ANRP la data intrării în vigoare a actului normativ. Potrivit statisticilor ANRP, circa 30.000 de dosare se află în această situaţie acum, cu un an înainte de termenul limită.

Astfel, „până la data de 09.06.2017, la Secretariatul CNCI au fost înregistrate 61.336 dosare, din care 8.307 au fost transmise după data de 20.05.2013. Până în prezent, au fost soluţionate 23.127 dosare”, arată statistica ANRP. „Mii de români au aşteptat de ani de zile, mai întâi de la primării, ulterior de la ANRP, restituirea imobilelor. De multe ori este vorba despre persoane în vârstă, care au apelat ani de zile la toate căile legale posibile pentru a putea fi repuse în drepturi. Avem expertiză în astfel de dosare şi, din ceea ce am constatat, un astfel de caz poate dura în instanţă circa un an”, a explicat un partner al casei de avocatură.

LĂSAȚI UN MESAJ