Mihai Chirica, criticat de israelieni pentru că a demolat Poarta Holocaustului. Edilul spune că va face alta

Poarta Holocaustului
FOTO Reporter Iași

Primarul Iașilor, Mihai Chirica, este criticat de cotidianul israelian Haaretz pentru că a demolat Poarta Holocaustului, într-un articol intitulat „România distruge poarta istorică a Cimitirului Evreiesc, care păstra memoria victimelor Holocaustului”.

„Poarta de la intrarea în Cimitirul Evreiesc din Iași, al doilea cel mai mare oraș din România, a fost demolată de municipalitate luni. Primăria a spus presei locale că poarta, care datează din 1880, a fost demolată pentru că amenință siguranța trecătorilor, dar că va fi consolidată și reconstruită în altă parte a orașului. Aproximativ 150.000 de evrei sunt îngropați în cimitirul evreiesc. O parte dintre ei au fost omorâți în timpul Pogromului de la Iași, de către naziști și autorități locale care au colaborat cu ei”, scrie publicația israeliană Haaretz, citată de Newsweek.

Rabinul Iacob Solomon, din comunitatea Ștefănești, a vizitat Iașii în această săptămână și a spus că este șocat de faptul că a fost demolată Poarta Holocaustului. „Este o crimă. Poarta era un vechi simbol evreiesc al orașului și al cimitirului”, le-a spus rabinul jurnaliștilor de la Haaretz, declarându-se „înspăimântat” și „uimit”. El a mai remarcat și rapiditatea cu care a fost demolată construcția.

Poarta Holocaustului a fost demolată. Reacția Primăriei

Primăria Iași a transmis Ambasadei Israelului la București că poarta nu a fost demolată complet, iar elementele arhitecturale principale ar fi fost păstrate, pentru a fi încorporate într-un nou monument, mai scrie Haaretz.

Luni, Primăria Iași a demolat Poarta Holocaustului din oraș, motivând că din cauza porții s-au produs accidente de circulație. „Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești”, a susținut Primăria Iași, într-un comunicat de presă.

Poarta construită în 1880 ar fi fost demolată și reconstruită de mai multe ori, ultima oară în 1980, au mai spus oficialii Primăriei, care au anunțat că noua poartă va fi construită din beton și va păstra elemente originale ale porții de la 1880. Noua poartă va fi terminată până în luna iunie, potrivit primarului Mihai Chirica.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a avut un scurt comentariu pe pagina de Facebook: „Oare de ce președintele comunității evreiești din Iași, Abraham Ghiltman, și-a dat acordul ca buldozerele Primăriei să șteargă și așa fragila memorie a comunității evreiești care a contribuit masiv la istoria modernă a Iașului?”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.