Pesta porcină africană s-a extins și în Covasna

ferma de porci a lui Dragnea Pesta porcină africană s-a extins și în Covasna Pesta Porcină Africană este prezentă în peste 300 localități

Pesta porcină africană s-a extins și în Covasna, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinară (DSV) Covasna. Astfel că, virusul a fost confirmat la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe.

Din investigaţiile preliminare a rezultat că animalele au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna au depistat proprietarul gospodăriei din care au provenit cadavrele”, a declarat directorul executiv al DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la dezinfecţia exploataţiei şi l-a ecarisarea cadavrelor.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane. Astfel, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. „DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine că orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitar-veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancţionată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, mai anunță Direcţiei Sanitar-Veterinară (DSV) din Covasna.

LĂSAȚI UN MESAJ

*