Pesta porcină a ajuns la granița cu Republica Moldova.Toți porcii din localitatea Oancea, omorâți

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Autorităţile sanitar-veterinare din Galați sunt în alertă din cauza pestei porcine. Virusul a fost confirmat în localitatea Oancea, situată pe malul Prutului, la granița cu Republica Moldova, astfel că s-a decis ca toți porcii din sat să fie omorâți. Săptămâna trecută, virusul pestei porcine a fost confirmat chiar în curtea medicului veterinar din sat.

În cursul dimineții, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat Planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din intravilanul comunei Oancea. Autoritățile au luat măsura extremă: sacrificarea tuturor porcilor din sat.

„S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate. În Baza Națională de Date, la Oancea sunt înregistrate 52 de curți cu un efectiv de 179 de porci. Ehipele mixte vor începe uciderea preventivă în această dimineață”, a precizat Prefectura Galați.

Pe a limita răspândirea virusului, autoritățile au interzis ieșirea din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieșirii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA. Totodată, s-a decis  instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar.

De la începutul anului, peste 600 de porci din județul Galați au fost omorâți din cauza pestei porcine. Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ