Șantierul Naval din Galați nu vrea să piardă contractul cu Flota Română

Damen

Șantierul Naval Damen Shipyards Galați este în pericol de a pierde o comandă foarte importantă de nave, mai precis  de corvete, în favoarea Șantierului Naval din Constanța. Este vorba de o licitație de peste un miliard de euro, care a fost câștigată de către firma franceza Naval Group în asociere cu Șantierul Naval Constanța, ale carei rezultate au fost contestate de către grupul olandez Damen.

Damen a anunţat  că a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), continuând un litigiu iniţiat anterior de italienii de la Fincantieri, şi – în paralel – a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru ”multiple nereguli” care ar fi afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”, o licitaţie de peste 1 miliard euro.

Licitaţia corvetelor destinate Marinei Militare Române, de peste 1 miliard de euro, rămâne controversată şi după ce asocierea Şantierul Naval Constanţa – Naval Group a fost anunţată oficial câştigătoare a contractului, documente de la CNSC, unde procedura a fost contestată, relevând că Ordonanţa de Urgenţă 114/2011, care reglementează atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii şi care include obligaţii de anulare a contractului şi principii precum nediscriminarea, transparenţa, eficienţa utilizării fondurilor publice şi asumarea răspunderii nu este considerată de autorităţi ca aplicabilă în acest caz, potrivit Profit.ro.

Licitaţia face obiectul mai multor suspiciuni prin care sunt reclamate nereguli, fiind una extrem de controversată, în contextul în care şeful Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării, cel care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru „suspiciuni rezonabile” privind derularea în deplină legalitate a licitaţiei corvetelor, a fost demis recent la propunerea ministrului de resort.

De asemenea, la acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie. Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost cei trei competitori în această licitaţie.”Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale”, se arată în comunicat.

Damen vrea descalificarea cooperării

Damen este, de asemenea, de părere că o cooperare între doi participanţi la licitaţie ar trebui să fie baza pentru descalificarea acestora. Renunţarea la o procedură legală iniţiată de către unul dintre participanţi a fost în beneficiul celuilalt participant, câteva zile mai târziu.

”În condiţiile în care autorităţile au declarat public faptul că preţul nu a fost singurul criteriu de desemnare a câştigătorului, Damen consideră că a oferit cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti: conţine sisteme de armament interoperabile la nivelul alianţei NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Europa şi Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS). Această soluţie poate să fie construită în România, de către un şantier naval din România, cu forţă de muncă românească şi cu experienţă în domeniu, gata să înceapă construcţia navelor imediat şi în termenele de buget şi de timp stabilite”, se arată în comunicat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.